Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 300

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Ak ste už niekedy skúšali virtuálnu realitu s okuliarmi, ktoré vás odrezali od reálneho sveta, možno ste mali zážitok ako mnohí ľudia. Jednoducho mozog nestihol všetko spracovať a pri toľkom otáčaní prišlo človeku nevoľno. Vývojári to samozrejme vedia a nepochybne aj preto na tom pracovali. No a tak tu máme výsledok, vďaka ktorému sa už veru len tak hlava nezatočí.

Hry vo virtuálnej realite môžu vyvolávať pocity nevoľnosti z pohybu. Najmä keď sa telo v skutočnosti nehýbe. Nová VR platforma C-Infinity chce tomu zabrániť tým, že lepšie zapojí telo používateľa do akcií jeho virtuálneho avatara. Platforma sa skladá zo stojana so zabudovanými senzormi, operadla, opierky nôh a dvoch podrúčok s integrovanými ovládačmi pre každú ruku. Vývojári tvrdia, že tento systém je kompatibilný so všetkými VR okuliarmi tretích strán a podporuje viac ako 11 tisíc počítačových hier. Používateľ sa v hrách pohybuje vpred potiahnutím dvoch ovládačov a vzad zasa ich stláčaním, zatiaľ čo otáča hornou časťou tela v požadovanom smere. Tieto konkrétne pohyby by tak mali vytvárať signály v somato-senzorickej kôre mozgu, ktoré sa synchronizujú so signálmi prijímanými motorickou kôrou. Týmto spôsobom by táto VR platforma mohla vyriešiť problémy s kinetózou.

Elektrický bicykel Tern Orox v sebe kombinuje aspekty horského, trekingového a nákladného bicykla, ktorý je pripravený na dlhé výlety do divočiny. Tohto dvojkolesového tátoša do každého počasia poháňa stredový elektromotor Bosch Performance CX, ktorý podporí šliapanie do pedálov do rýchlosti 25 km / h. Elektromotor môže napájať štandardná vyberateľná batéria s kapacitou 725 alebo až 800 Wh. K dispozícii je aj voliteľné vybavenie s dvomi batériami pre dojazd až 322 kilometrov na jedno nabitie. Všestranný e-bicykel je schopný uniesť celkovo až 210 kilogramov, vrátane jazdca a výstroja, či spolujazdca, pri prejazde mestskými ulicami alebo 180 kilogramov, keď sa jazdec vyberie do terénu. Základné informácie o jazde sa pritom zobrazujú na displeji Bosch Kiox 300. Systém spolupracuje s mobilnou aplikáciou cez Bluetooth pre ešte lepšiu kontrolu, podrobnú GPS navigáciu či inteligentný alarm a sledovanie e-bicykla.

Podsvietené LCD monitory môžu spôsobiť únavu očí, a tak vývojári hľadajú iné spôsoby zobrazovania obsahu, ktoré sú šetrnejšie k nášmu zraku. Vhodnou alternatívou by sa mohol stať aj 15,6-palcový prenosný monitor Eazeye Radiant, ktorý využíva technológiu takzvaného trans-reflexného LCD panelu, v skratke TLCD. Monitor s dotykovým Full HD displejom tak môže byť podsvietený spredu alebo zozadu. Vo svetlom prostredí sa ako zdroj svetla využíva prirodzené slnečné svetlo, zatiaľ čo v tmavšom prostredí sa využíva plno-spektrálne LED podsvietenie, rovnako ako u bežných monitorov. Pri použití vonku pritom monitor Radiant vytvára jasnejší a viditeľnejší obraz ako štandardný monitor s jasom 100 nitov. Výrobca navyše tvrdí, že spotrebuje až o 70 % menej elektriny v porovnaní s monitormi podobnej veľkosti, ktoré majú maximalizovaný jas na dosiahnutie viditeľného obrazu.