Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 301

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Modulárna ručná atramentová tlačiareň Printisian sa chváli tým, že dokáže tlačiť text, obrázky, dátumy, QR kódy, čiarové kódy a ďalšie veci na akýkoľvek materiál. Či už je to drevo, papier, sklo, kartón, plast, kov, betón, látka alebo dokonca aj jedlo či koža. Navyše je schopná prispôsobiť sa akémukoľvek povrchu, či už drsnému, zakrivenému alebo úzkemu. Vďaka intuitívnej interakcii s operačným systémom Android, na integrovanom HD displeji, je tlač jednoduchá. Používateľ si najprv navrhne, čo chce tlačiť, nastaví tlačiareň, stlačí jej spúšť a potiahne tlačovú hlavu po vybranom povrchu. Vymeniteľná kazeta s atramentom pritom umožní výšku tlače v jednom kroku, a to buď 12,7 alebo 25,4 milimetra. Vďaka všestrannému príslušenstvu je možné tlačiť s presným zarovnaním na akomkoľvek povrchu. A to aj na zaoblených materiáloch, ako sú napríklad rôzne rúrky. K dispozícii je aj model so skenerom čiarového kódu pre efektívnu správu skladových zásob.

Švédska spoločnosť CorPower úspešne otestovala svoje plávajúce generátory energie z vĺn, v podobe obrovských bójí C4, s vlastnou technológiu fázového riadenia WaveSpring. Tá funguje tak, že vnútorný pneumatický valec je predpätý, aby stiahol bóju smerom nadol. Pri absencii aktívneho ovládania tak bója pokojne pláva v „transparentnom“ režime, bez ohľadu na to, aké vysoké sú vlny. Funguje to aj ako bezpečnostný mechanizmus v nebezpečných búrkových podmienkach. Keď sú vlny menej rozbúrené, C4-ka sa úpravou fázy svojich pohybov začne kývať hore a dole dvakrát tak hlboko, ako je amplitúda vĺn. Znamená to, že nestúpa presne v rovnakom čase ako vlna, ale zaostáva, aby získala trochu energie navyše, čo ju poháňa o niečo vyššie. Výrobca pritom uvádza až 300 % nárast výroby energie, v porovnaní s podobnou bójou bez úprav fázy technológiou Wavespring. Jeden vlnový generátor C4 by tak mohol pri plnom výkone dosiahnuť maximálny výkon okolo 850 kilowattov.