Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tlmič hluku pre fúkače lístia by čoskoro mohol byť realitou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrazne hlasný zvuk fúkača lístia môže vyrušovať susedov počas víkendovej údržby trávnika pred domom. Aj to bol zrejme dôvod, prečo sa tím študentov inžinierstva na Univerzite Johnsa Hopkinsa rozhodol vytvoriť akýsi tlmiaci nástavec na radikálne zníženie hluku, ktorý by dokonca mohol byť o pár rokov na pultoch od spoločnosti Black & Decker.

Dizajn tímu nakoniec nadobudol formu nástavca, ktorý sa upevní na koniec fúkača lístia a tlmí špecifické frekvencie vydávané zariadením bez zníženia sily vyfukovaného vzduchu. Autori to prirovnávajú k tlmiču pre zbraň, alebo tlmiču pre auto. Celé to pritom začalo analýzou zvukov, ktoré vydávajú fúkače lístia a aj toho, ako ich vydávajú.

„Zvuk, ktorý vychádza z tohto fúkača lístia, je veľmi komplikovaný a obsahuje veľa rôznych frekvencií,“ povedal Andrew Palacio, člen výskumného tímu. „Veľa rôznych nôt na klavíri by bola dobrá analógia.“

Ukázalo sa, že medzi kakofóniou, ktorú tieto zariadenia vydávajú, sú niektoré vysokofrekvenčné zvuky, ktoré sú obzvlášť nepríjemné pre ľudský mozog. Tím preto navrhol svoj tlmiaci nástavec tak, aby špecificky tlmil tieto frekvencie a znížil ich o približne 12 decibelov na počutie zo vzdialenosti 15 metrov. To je údajne až o 94 % tichšie ako v prípade fúkačov lístia bez tlmiča. Celkový hluk sa pritom znížil o približne 37 %.

„Je to rozdiel medzi počutím vysokého pískania a počutím toho, čo si možno predstavujete ako hluk vetra,“ povedala Madison Morrisonová, členka tímu.

Tlmič pre fúkače lístia by sa mohol stať komerčným produktom v priebehu dvoch rokov.

Tlmič pre fúkače lístia od tímu z Univerzity Johnsa Hopkinsa je dokonca pripravený stať sa komerčným produktom v priebehu približne dvoch rokov.

„Nie je to len nejaká skvelá teoretická vec, ktorá bude sedieť na poličke a už o nej nikdy nebude počuť. Toto je pripravené na hromadnú výrobu,“ povedal Nate Greene, senior produktový manažér v spoločnosti Stanley Black & Decker, ktorá podala patent. „Toto je naozaj zriedkavý a dramatický úspech.“

Tím hovorí, že dizajn by sa mohol prispôsobiť aj na výrobu tichších verzií iných spotrebičov, ako sú vysávače a sušiče vlasov.

Tlmič fúkania lístia s môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.