Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mach premieňa inteligentné technológie na relaxačný mini les

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo má 450 miliónov rokov stará suchozemská rastlina spoločné s ranným budením do práce? Pokiaľ nespíte na lesnej pôde, povedali by sme, že nie veľmi. Moss Echo to chce zmeniť a prináša starodávnu prírodu do modernej domácnosti v pomerne šikovnom malom prístroji.

Ako už názov napovedá, na zariadení Moss Echo rastie skutočný mach. Nie je to však len minizáhradka, ale aj praktické domáce zariadenie, ktoré meria čas, funguje ako budík a obsahuje pripojenie Bluetooth na prehrávanie hudby alebo podcastov s prispôsobiteľným LED displejom. Ten sa dá naprogramovať pomocou sprievodnej aplikácie v smartfóne.

Mach bez koreňov je umiestnený na vymeniteľnom machovom filtri, ktorý obklopuje sieť LED žiaroviek. Zariadenie Moss Echo však zďaleka nie je len estetickou záležitosťou, jeho tím ho vytvoril tak, aby fungovalo ako výkonná čistička vzduchu, pričom drobné štruktúry rastliny podobné listom, ktoré sú nazývané fylidy, absorbujú znečisťujúce látky a následne uvoľňujú čistý vzduch späť do prostredia.

Multifunkčné zariadenie s machovým filtrom Moss Echo.

Zariadenie je navyše vybavené aj množstvom funkcií s prírodnou tematikou, napríklad režimom spánku, ktorý prehráva relaxačné zvuky z prírody, aby vám pomohlo lepšie zaspať, a budíkom, ktorý vás bude budiť rovnako jemným spôsobom. K dispozícii sú samozrejme aj tradičnejšie budíky pre spáčov, ktorí majú problém sa zobudiť.

Každý, kto sa už stretol s machom v záhrade alebo na trávniku, vie, že tieto rastliny sú veľmi prispôsobivé a odolné. Takže to znamená minimum práce na udržanie machu v zariadení pri živote. Mach dokáže prežiť šesť mesiacov bez vody, no tvorcovia odporúčajú párkrát denne postriekať mach vodou z fľaše, ktorá je v balení.

Multifunkčné zariadenie s machovým filtrom Moss Echo.

Ak však mach predsa len odumrie, výrobcovia z MossLab majú za príplatok k dispozícii náhradné filtre, ktoré sa zacvaknú do rámu zariadenia. Ak sa bude zalievať aj nepravidelne, mach by mal zostať spokojný a zdravý po mnoho rokov.

Technológia Light Pole, ktorá zabezpečuje zobrazenie medzi machom, zeleni tiež neublíži. Výskum spoločnosti MossLab tvrdí, že zvyšuje účinnosť fotosyntézy o 20 %. To znamená, že zariadenie bude viac než spokojné s umiestnením v miestnosti, do ktorej nedopadá veľa prirodzeného svetla.

Multifunkčné zariadenie s machovým filtrom Moss Echo.

Okrem prispôsobiteľných tém, ktoré obsahujú roztomilé animované zvieratká a ďalšie zábavné nastavenia, existuje niekoľko šikovných nastavení, ktoré sa hodia v nočných hodinách. V režime spánku sa osvetlenie a zvuk postupne znižujú v priebehu 30 minút a môžete si nastaviť trvanie prebudenia a to, čo ho sprevádza - vizuálne efekty, prírodné zvuky, hudba vhodná na spánok. V knižnici sa nachádza aj zvuk dažďu padajúceho na strechu.

Za príplatok sú k dispozícii aj niektoré personalizačné doplnky, napríklad zmena vzhľadu pomocou rôznych drevených a kovových rámov.

Multifunkčné zariadenie s machovým filtrom Moss Echo.

Zariadenie Moss Echo je k dispozícii na startup portáli Kickstarter za cenu 179 USD (približne 165 EUR), čo je 40 % z očakávanej maloobchodnej ceny. Súčasťou balenia je biela alebo čierna jednotka, kábel USB-C a elegantná fľaša s rozprašovačom vody. Ak všetko pôjde podľa plánu, dodávky do celého sveta by sa mali začať v novembri.