Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosný UST projektor Philips premieta na stenu alebo stôl

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po úspešných crowdfundingových kampaniach pre laserové projektory U4 a U5 sa spoločnosť Philips Projection vrátila na starup portál Indiegogo, kde predstavila svoj prvý prenosný UST (Ultra Short-Trow - veľmi krátka projekčná vzdialenosť) projektor s trojitým laserom s názvom Screeneo UL5 Smart.

Zatiaľ čo model U5 bol 4K UST, nový model UL5 Smart vracia rozlíšenie späť na územie modelu U4, čiže maximálne 1 920 x 1 080 pixelov. Obsah zobrazuje DLP projekčná jednotka s 0,23-palcovým DMD trojitým laserovým svetelným zdrojom, v ktorom je priradený samostatný laser pre červenú, modrú a zelenú farbu. Projektor má premietací pomer 0,23:1 a môže sa prisunúť len 18 cm od zvislého povrchu pre 35-palcové (89 cm) obrazy, alebo sa posunúť na 24 palcov (cca 61cm) a vytvoriť obdĺžnik s uhlopriečkou až 120 palcov (305 cm), aj keď spoločnosť Philips odporúča zastaviť sa na 100 palcoch (254 cm) pre najlepší kontrast a jas.

Prenosný UST projektor s trojitým laserom Philips Screeneo UL5 Smart.

Je pravdepodobné, že s týmto projektorom sa bude pozerať len po zotmení, pretože jas dosahuje len 550 ANSI lúmenov a jeho natívny kontrast je 1 800 : 1. Podpora farieb projektora je však oveľa lepšia a môže sa pochváliť 200 % farebnej škály Rec.709, 108 % BT.2020 a 150 % filmovej DCI-P3. Nechýba podpora HDR10.

Zaostrenie sa dokáže automaticky upraviť vďaka snímaču času letu, priblíženie je digitálne a korekcia lichobežníkového skreslenia je manuálna. Hoci je projektor navrhnutý ako prenosný, odkazuje to skôr na jeho kompaktnú veľkosť 206 x 94 x 86,6 mm a hmotnosť 1,05 kg, ako na to, aby mohol fungovať na batérie ako samostatná jednotka. V skutočnosti ho používatelia budú musieť zapojiť do elektrickej zásuvky predtým, ako si sadnú k filmu.

Prenosný UST projektor s trojitým laserom Philips Screeneo UL5 Smart.

Model UL5 však obsahuje dvojicu 3-wattových reproduktorov s podporou Dolby, ako aj dvojpásmové Wi-Fi s podporou prenášania obsahu a Bluetooth 4.2 na spárovanie s bezdrôtovými reproduktormi. Beží na ňom operačný systém LuminOS „kompatibilný s Androidom“ a je dodávaný s predinštalovanými obľúbenými aplikáciami ako sú Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, Disney+ a YouTube.

Prenosný UST projektor s trojitým laserom Philips Screeneo UL5 Smart.

Tí, ktorí potrebujú pripojiť zdroj médií, nájdu jeden port HDMI s napájacím portom USB Type-A, ako aj dva porty USB-C (hoci iba jeden sa používa na dáta / video). Užitočné je, že jednotku možno prevrátiť do zvislej polohy a vytvoriť tak premietaný virtuálny počítačový monitor na podlahe alebo na stole pri pripojení projektora k notebooku alebo PC.

Prenosný UST projektor s trojitým laserom Philips Screeneo UL5 Smart.

Prenosný UST projektor s trojitým laserom Philips Screeneo UL5 Smart je na portáli Indiegogo ponúkaný za zvýhodnenú cenu 699 EUR. Plánovaná maloobchodná cena je 1 299 EUR. Ak všetko pôjde podľa plánu, doprava by sa mala začať od júla. Spoločnosť očakáva, že bežní spotrebitelia dostanú projektor do rúk od októbra.