Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Morphy využíva ohybné ramená na pretlačenie sa cez medzery

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kvadrokoptérové drony môžu byť agilné, ale sú tiež relatívne široké a jemné, čo obmedzuje ich potenciálne využitie. Nový dron Morphy rieši tieto nevýhody flexibilnými ramenami s vrtuľami, ktoré mu v podstate umožňujú pretlačiť sa aj cez úzke priestory.

Momentálne je Morphy vo forme funkčného prototypu, ktorý vytvorili Kostas Alexis, Morten Christian Nissov a Paolo de Petris v laboratóriu autonómnych robotov Nórskej univerzity vedy a techniky. Na prvý pohľad vyzerá dron vyrobený na mieru ako ktorákoľvek iná kompaktná kvadrokoptéra, ktorá je vybavená ovinutými chráničmi vrtúľ. Každé z vrtuľových ramien dronu je však spojené s hlavným telom pomocou 3D tlačeného elastomérového spoja. Vo vnútri každého z týchto kĺbov je 3D snímač s Hallovým efektom.

Kvadrokoptéra Morphy predvádza svoje ohybné vrtuľové ramená.

Keď sa ktorákoľvek z vrtúľ dostane do kontaktu s nepoddajným povrchom, kĺb v ramene podpery jej umožní ohnúť sa späť namiesto toho, aby sa zlomil. Senzor v tomto ramene meria smer a rozsah ohybu a prenáša tieto údaje do zabudovaného 8-jadrového mikroprocesora. Tento procesor reaguje úpravou ťahu všetkých štyroch vrtúľ tak, aby kompenzoval deformáciu, čím udrží dron stabilný a vo vzduchu.

Táto funkcia umožňuje kvadrokoptére pretlačiť sa cez horizontálne aj vertikálne medzery, ktoré sú užšie ako jej vlastné telo. Navyše môže dron odolať aj nárazom do stien alebo iných prekážok pri rýchlosti letu vpred až 3 metre za sekundu.

Dron Morphy sa pretlačí cez otvor užší ako je on sám.

„Kolízie, ktorým sa predtým bolo treba vyhnúť, sa teraz stali prijateľným rizikom, zatiaľ čo oblasti, ktoré sú pre určitú veľkosť robota neprekonateľné, môžu byť teraz vyriešené vlastným stláčaním,“ uvádzajú výskumníci. „Tieto nové telesné interakcie s prostredím môžu viesť k vzniku nových typov stelesnenej inteligencie.“

Vo svojej súčasnej podobe váži dron Morphy 260 gramov, je široký 252 milimetrov a dokáže lietať viac ako 12 minút a 30 sekúnd na jedno nabitie batérie. Spolu so snímačmi s Hallovým efektom je vybavený aj optickými kamerami a kamerami snímajúcimi hĺbku letu.

Dron Morphy si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Dron Morphy naráža do preglejky, no nespôsobí si žiadne poškodenie.