Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 315

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Jednou z najobľúbenejších hier, aké ľudstvo má, je nepochybne šach. Podľa histórie sa v istej podobe objavil už okolo roku 500, teda začiatkom 6. storočia. Moderné technológie však dali v tomto odvetví zelenú aj robotom. Ak by ste si to teda chceli s nimi rozdať, možno vám pomôže zaujímavá inteligentná šachovnica, ktorá okrem hrania hry dokáže zároveň jej pravidlá aj učiť.

Inteligentná šachovnica ChessUp 2 umožní používateľovi zahrať si šachovú partiu nielen s fyzickým oponentom, ktorý sedí oproti, ale aj online, s hráčmi a botmi z populárnej platformy Chess.com. Prenáša tak to najlepšie z online šachu na skutočnú šachovnicu. Nie je pritom potrebná žiadna mobilná aplikácia ani smartfón. Namiesto toho je samotná šachovnica vybavená dotykovým displejom a Wi-Fi modulom, pre zosynchronizovanie sa s online účtom používateľa. Každý kus šachovej figúrky je citlivý na dotyk používateľa a obsahuje vlastný ID čip Sense Piece. Ten zaistí rýchlu odozvu pri položení figúrky na hernú plochu. K dispozícii je aj možnosť využitia umelej inteligencie, na poskytnutie rád a umožnenie vzájomnej hry hráčom s rôznymi úrovňami zručnosti. Začiatočníci sa môžu učiť hrať šachy na hracej ploche pomocou režimu, v ktorom, keď sa dotknú figúrky, uvidia na šachovnici všetky možné pohyby.

Luxusná ponorka Triton 660/9 AVA vezme cestujúcich z výletnej lode na zážitkový prieskum tajuplných morských hlbín. Môže sa pritom pochváliť jedinečným tvarom tlakového trupu, v podobe natiahnutej bubliny, vďaka čomu získajú pasažieri širší panoramatický výhľad. Tento tvar sa vývojárom podaril vytvoriť s využitím vlastnej technológie s názvom AVA. Je to skratka pre Advanced Versatile Acrylics, čiže takzvané pokročilé všestranné akryláty. Číselný zvyšok názvu ponorky 660/9 vychádza z jej maximálneho ponoru a obsadenosti. Výletná ponorka Triton je totiž certifikovaná na potopenie sa do hĺbky až 660 stôp, čo je v prepočte 200 metrov, zatiaľ čo dokáže prepraviť deväť ľudí, vrátane ôsmich hostí a jedného pilota. Výrobca tvrdí, že pohodlný interiér, s koženými sedačkami, sa dá prispôsobiť a zariadiť ako podmorský kokteilový bar, reštaurácia či klub.

V dnešnom svete elektrických dopravných prostriedkov sa popri kolobežkách či e-bajkoch už udomácňujú aj longboardy. V podstate akýsi skejtbord s elektrickým pohonom pomáha jednoduchšie zdolávať kilometre ciest. No má aj svoju dĺžku. Vývojári sa nad tým zamysleli a pomohli mu ju skrátiť. Minimálne pri prenášaní.

Linky 2.0 je skladací elektrický longboard, ktorý sa dá zložiť na polovicu už za niekoľko sekúnd, aby ho mohol používateľ jednoduchšie prenášať či skladovať. Druhá generácia sa pritom môže pochváliť až dvomi 750-wattovými elektromotormi, s remeňovým pohonom v zadných kolesách. Vďaka nim dosiahne maximálnu rýchlosť až 42 km / h a zvládne až 25 stupňové stúpanie. Integrovaná 36-voltová batéria poskytne na jedno nabitie dostatok energie pre dojazd do vzdialenosti približne 23 kilometrov. Prepracované závesy 105 milimetrových terénnych kolies údajne zvyšujú stabilitu aj manévrovateľnosť longboardu v ostrých zákrutách. Bluetooth diaľkový ovládač je vybavený LCD displejom, ktorý jazdcovi zobrazí informácie, ako je zvolený jeden zo štyroch režimov jazdy, ale aj rýchlosť či úroveň nabitia batérie. Samotný elektrický longboard váži 5,8 kilogramu a unesie jazdca s hmotnosťou až do 120 kilogramov.