Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 320

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Nepochybne platí, že sústredený cestný cyklista zväčša nemá prehľad o tom, čo sa deje za ním. Nie každý vodič vie pritom v premávke odhadnúť situáciu s týmito športovcami. Určite aj preto môže cyklistom pomôcť dnes už takmer prvok štandardnej výbavy v podobe elektronického zadného radaru, ktorý monitoruje premávku za športovcom. Ten, ktorý si teraz ukážeme, funguje dokonca až do vzdialenosti takmer štvrť kilometra.

Nový cyklistický radar Trek CarBack má formu modulu, ktorý sa montuje pod sedadlo a smeruje dozadu. Odtiaľ potom vysiela radarové impulzy, ktoré sa odrážajú od áut v nastavenej vzdialenosti za bicyklom. Modul prijíma tieto ozveny a analyzuje ich, aby určil, ako ďaleko je každé vozidlo a ako rýchlo sa k cyklistovi približuje. Jazdec je na vozidlo upozornený zvukovým alarmom na cyklistickom počítači alebo smartfóne, ktorý poskytuje aj vizuálne zobrazenie. Na displeji sa pritom ukazuje, koľko vozidiel je prítomných, ako sú ďaleko a ako rýchlo sa približujú. Detekčný dosah zariadenia je pritom až 240 metrov. Výrobca navyše tvrdí, že je to jediný systém, ktorý dokáže indikovať, či autá zostávajú vo svojom jazdnom pruhu alebo prechádzajú do druhého, aby bezpečne predbehli cyklistu. Súčasťou zariadenia je aj integrované zadné svetlo. To sa dá nastaviť na štyri rôzne režimy blikania a svietenia, pričom najjasnejší režim má 90 lúmenov.

Hybridný elektrický bicykel Voyager1 V1S je navrhnutý tak, aby bol rovnako doma na uliciach i mimo nich. Má ľahký, no pevný rám, ktorý je vyrobený z uhlíkových vlákien. Jazdu po hrboľatom teréne spríjemní odpružená vidlica a zadný tlmič, ako aj hrubé 4-palcové pneumatiky. Elektrickú asistenciu až do maximálnej rýchlosti 45 km / h zaistí 500-wattový stredový elektromotor, s maximálnym výkonom až 800 wattov a vysokým krútiacim momentom 130 Nm. Batéria s kapacitou 960 Wh by mala vydržať viac ako 100 kilometrov jazdy na jedno nabitie. Okrem integrovaného displeja na riadidlách, pre rýchlu kontrolu stavu bicykla, obsahuje horná lišta rámu aj priehradku s priehľadným krytom na uloženie a bezdrôtové nabíjanie smartfónu. Na riadidlách sa nachádza 500-lumenový LED svetlomet s modrými LED diódami, zatiaľ čo brzdové zadné svetlá sú integrované do zadného trojuholníka rámu.