Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 323

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 7. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Aj napriek modernej dobe nemajú mnohé domácnosti, ani na Slovensku, pripojenie k mestskému vodovodu. Samozrejme riešením je studňa. No čo ak nemá dostatok vody alebo jej kvalita nie je práve vhodná na pitie? Predstavte si, že je na svete zariadenie, ktoré vám tú pitnú vodu vyrobí len z okolitého vzduchu a jeho vlhkosti.

Spoločnosť DrinkingMaker vytvorila niečo, čo nazýva ako Atmosférický dávkovač vody ďalšej generácie 3 v 1. Tento kuchynský konvertor je pritom schopný vyrábať pitnú vodu zo vzduchu. Funguje to tak, že vlhkosť, ktorú zariadenie odstraňuje zo vzduchu, prechádza cez šesťstupňový filtračný systém. Ten potom využíva vrstvy bavlny, aktívneho uhlia a iných vlákien na odstránenie nečistôt. Následne sa do vody vpustí UV žiarenie, ktoré zničí až 99,9 percent zostávajúcich mikróbov. Do krytu zariadenia je zabudovaný aj vzduchový HEPA filter. A vďaka tomu má zariadenie prívlastok 3 v 1. Súčasne totiž odvhlčuje vzduch, vyrába pitnú vodu a čistí okolitý vzduch. Základná verzia je pritom schopná vyprodukovať až 14 litrov čistej pitnej vody denne, zatiaľ čo verzia Pro môže vytiahnuť zo vzduchu až 19 litrov denne. K dispozícii je aj prídavný solárny panel pre výrobu pitnej vody z čerstvého vzduchu počas kempovania v prírode.

Na rozdiel od väčšiny iných elektrických skateboardov sa nový model, s názvom Liquid Skateboard, nedodáva s diaľkovým ovládaním, ani nevyužíva žiadnu aplikáciu. Stačí, keď jazdec stúpi jednou nohou na dosku, ktorá je vyrobená zo 7-vrstvovej preglejky z kanadského javora, a druhou nohou sa odrazí. Vždy, keď zdvihne druhú nohu a položí ju na tlakový senzor na zadnej časti skejtbordu, spustí sa 350-wattový elektromotor v náboji zadného kolesa. Ten potom udržuje skejtbord v pohybe pri akejkoľvek rýchlosti, na ktorú ju jazdec nakopol, pričom zvyšuje alebo znižuje výkon na kompenzáciu stúpaní alebo klesaní. Na dosiahnutie vyššej cestovnej rýchlosti, až 22 km / h, pritom stačí dodať silnejší odraz nohou od zeme. Na zabrzdenie stačí zložiť nohu zo senzora a položiť ju na zem. Elektromotor možno manuálne vypnúť, ak chce jazdec použiť skejtbord bez funkcie tempomatu.

Na zariadení Moss Echo, ako už napovedá jeho názov, rastie skutočný mach, ktorý je umiestnený vo vymeniteľnom filtri a funguje ako prírodná čistička vzduchu. No zároveň je to aj praktické domáce zariadenie, ktoré meria čas, funguje ako budík či obsahuje Bluetooth reproduktor na prehrávanie hudby alebo podcastov. Navyše je vybavené aj prispôsobiteľnými LED diódami na zobrazenie času, predpovede počasia či rôznych zábavných animácií, ktoré presvitajú cez machový filter. V režime spánku sa osvetlenie a relaxačné zvuky či hudba postupne znižujú v priebehu 30-tich minút. V bohatej zvukovej knižnici sa pritom nachádza aj zvuk dažďa padajúceho na strechu. V sprievodnej mobilnej aplikácii si môže používateľ nastaviť aj trvanie prebúdzania a aj to, aké vizuálne efekty, zvuky či hudba ho majú sprevádzať. K dispozícii sú samozrejme aj tradičnejšie budíky pre tvrdých spáčov.