Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

PlayStation 5 Pro navyšuje grafický výkon za cenu výrazného zdraženia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Opäť prichádza obdobie generácie herných konzol, keď výrobcovia začínajú osviežovať svoj hardvér a vylepšovať grafiku. Japonská Sony tak predstavila aktualizovanú hernú konzolu PlayStation 5 Pro s o niečo lepšou grafikou oproti predchádzajúcemu modelu, no pýta si za to neúnosne veľa peňazí.

Hlavné vylepšenia hernej konzoly PlayStation 5 Pro sa sústreďujú na to, čo Sony nazýva ako „veľká trojka“. Patrí sem vylepšený GPU (grafický procesor), pokročilý ray tracing (vylepšené svetelné efekty) a upscaling (prevzorkovanie obrazu) riadený umelou inteligenciou. Tento GPU má teda o 67 % viac výpočtových jednotiek ako v existujúcej konzole PS5, s 28 % rýchlejšou pamäťou. To spolu zabezpečuje až o 45 % rýchlejšie vykresľovanie počas hrania.

Herná konzola Sony PlayStation 5 Pro.

Vďaka ray tracingu systém vypočíta presnú dráhu svetelných lúčov pre realistickejšie a dynamickejšie odrazy a tiene. Systém PS5 Pro zjavne zdvojnásobuje a niekedy dokonca strojnásobuje rýchlosť, akou sa táto technológia vykonáva, aby sa minimalizovalo obvyklé spomalenie snímkovej frekvencie, ktoré sa pri tomto výpočtovo náročnom režime vyskytuje. A napokon je tu patentovaný systém PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), ktorý využíva umelú inteligenciu na zvýšenie rozlíšenia hier.

Herná konzola Sony PlayStation 5 Pro.

V súčasnosti vám väčšina hier dáva na výber režim presnosti alebo výkonu. Prvý sa zameriava na ray tracing a rozlíšenie 4K pri 30 snímkach za sekundu, zatiaľ čo druhý upúšťa od niektorých detailov v prospech plynulejšej snímkovej frekvencie 60 snímok za sekundu. Podľa vedúceho architekta PS5 Marka Cernyho si približne 75 % hráčov vyberá režim výkonu, takže cieľom hernej konzoly Pro bolo získať to najlepšie z oboch svetov.

„Chceme hráčom poskytnúť grafiku, o ktorú sa usilujú tvorcovia hier, pri vysokých snímkových frekvenciách, ktoré hráči zvyčajne preferujú,“ hovorí Cerny počas deväťminútovej prezentácie.

Herná konzola Sony PlayStation 5 Pro.

V praxi je však dosť ťažké rozoznať rozdiel. Niektoré z najväčších herných titulov dostanú bezplatné aktualizácie „PS5 Pro Enhanced“, aby tieto vylepšenia využili, ako sa len dá. Spätne kompatibilné hry pre PS4 tiež dostanú „osvieženie“.

Tieto vylepšenia však vôbec nie sú lacné. Cena PS5 Pro bola stanovená na 799,99 EUR. Je to približne 55% nárast oproti cene súčasnej konzoly. Navyše zamrzí aj to, že nová herná konzola sa v skutočnosti nedodáva s diskovou mechanikou. Ak chcete mať základnú možnosť hrať hry z disku, bude si treba ešte priplatiť.

Herná konzola Sony PlayStation 5 Pro.

Ako kompenzáciu má PS5 Pro minimálne zdvojnásobený integrovaný priestor SSD, a to až na priestranné 2 TB. Na urýchlenie všetkého toho sťahovania, ktoré budete vykonávať, spoločnosť Sony vylepšila aj bezdrôtovú technológiu na Wi-Fi 7.

Herná konzola Sony PlayStation 5 Pro sa na trh dostane 7. novembra.