Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotická kosačka s tempomatom Anthbot zvláda aj náročný terén

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V oblasti robotických kosačiek je veľká konkurencia, no nová kosačka Anthbot Genie môže zaujať nielen príjemnou cenou, ale aj vynikajúcou detekciou počasia, mapovaním trávnika a množstvom ďalších šikovných funkcií, vďaka ktorým ju nebudete musieť pri práci sledovať.

Robotická kosačka Anthbot Genie od spoločnosti, ktorá pracuje na zdokonalení automatickej kosačky od roku 2016, sľubuje, že sa ľahko nastavuje a vďaka štyrom kamerám a kinematickému určovaniu polohy v reálnom čase, alebo vysoko presnému satelitnému určovaniu polohy, identifikuje a obchádza prekážky, ako sú zvieratá a objekty na trávniku v reálnom čase.

Ak je určovanie polohy pomocou GPS na dvore slabé, Genie použije záložný systém VSLAM (vizuálna simultánna lokalizácia a mapovanie), ktorý je užitočný, ak sa musí odvážiť mimo dohľadu, napríklad pod stromy.

Robotická kosačka Anthbot Genie.

Pravdepodobne jednou z jej najlepších funkcií je adaptívny tempomat mapovania, ktorý ukladá súradnice oblasti, ktorá sa má pokosiť, a identifikuje jej hranice, takže ju nebudete musieť nastavovať, kým sa pustí do práce.

Bezkefový motor poháňa nože, ktoré sa otáčajú rýchlosťou 3 000 otáčok za minútu a prispôsobia výšku tak, aby pokosili hornú tretinu trávy aj na nerovnom trávniku. Tieto nože sa zdvihnú, keď narazia na niečo, cez čo by sa nemali pokúšať kosiť, napríklad malé konáre alebo kamene. Genie dokáže kosiť aj na svahoch so sklonom až 45 stupňov.

Robotická kosačka Anthbot Genie.

Robotickú kosačku Genie možno ovládať aj na diaľku pomocou mobilnej aplikácie, ktorá sa používa aj na plánovanie času kosenia a dajú sa prispôsobiť podľa veľkosti trávnika, ročného obdobia, poveternostným podmienkam a dennej dobe. Ak začne pršať, kosačka to jednoducho zistí a vráti sa do svojej dokovacej stanice.

Kosačka je tiež vybavená funkciou 4G, takže môžete sledovať jej polohu v reálnom čase, a ak sa náhodou odvezie z vášho dvora, môžete sledovať jej polohu v reálnom čase pomocou zabudovaného systému GPS. Môžete tiež nastaviť kód PIN, aby ste zabezpečili, že kosačku Genie nebude môcť obsluhovať nikto iný. Jej tvorcovia pritom tvrdia, že doteraz prešla 2 400 bezpečnostnými testami a dodáva sa s dvojročnou zárukou.

Robotická kosačka Anthbot Genie.

Existuje niekoľko modelov Genie, počnúc modelom 1000, ktorý sa dodáva s trojnožovým diskom a má maximálny záber kosenia okolo 1 000 m2 a kapacitu batérie na dve hodiny práce. Špičkový model 5000 sa môže pochváliť diskom s piatimi nožmi a dokáže pokryť až približne 5 000 m2 a vydrží pracovať až štyri hodiny. K dispozícii je niekoľko ďalších doplnkov, ako napríklad osvetlenie s nočným videním a nárazníky, takže môže kosiť chodníky a trávu až po okraje trávnika.

V rámci štedro financovanej startup kampane na portáli Kickstarter je Genie 1000 k dispozícii za cenu 599 USD (asi 539 EUR), čo je 45 % z plánovanej maloobchodnej ceny 1 099 USD (okolo 989 EUR). Model Genie 3000 strojí 699 USD (približne 629 EUR), čo je 46 % z plánovanej maloobchodnej ceny, zatiaľ čo najvyšší model 5000 je ponúkaný za zvýhodnenú cenu 799 USD (v prepočte 719 EUR), čo je 47 % z plánovanej maloobchodnej ceny. V ponuke je aj množstvo rôznych doplnkov, ako sú extra rezacie nože, súpravy na montáž na stenu a predĺžená záruka na batérie.