Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Retro DAC vloží do vrecka „prehrávač“ na zvýšenie kvality zvuku

Retro DAC vloží do vrecka „prehrávač“ na zvýšenie kvality zvuku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci mnohí z nás nosia svoju digitálnu hudobnú knižnicu alebo streamovací prehrávač so sebou v podobe smartfónu, vychutnať si kvalitný zvuk môže byť problematické. Nový DAC prevodník KA15 od spoločnosti Fiio nielenže vyrovnáva zvuk, ale zároveň pri tom vyzerá štýlovo retro.

Konektor na slúchadlá je v dnešnej dobe na smartfónoch skôr raritou, ale aj keď ho váš telefón obsahuje, zvukové obvody za ním sa pravdepodobne nepribližujú audiofilskej kvalite. Slúchadlá USB-C môžu zvýšiť kvalitu, ale väčšina ľudí pravdepodobne aj tak zvolí bezdrôtové pripojenie, čo môže byť z hľadiska zvukovej vernosti nedostačujúce.

Retro prevodník DAC Fiio KA15.

Ak uprednostňujete analógové pripojenie, potom je prenosný digitálno-analógový prevodník (alebo DAC) navrhnutý tak, aby slúžil ako medzistupeň na zlepšenie zvuku. K dispozícii je mnoho modelov, ale retro atmosféra, ktorú prináša model KA15, z neho určite robí jeden z najzaujímavejších.

Je to preto, že 1-palcový LCD panel simuluje zobrazovacie okienko kazetového prehrávača, vrátane otáčania šesťzubých koliesok počas prehrávania. Okolo tejto animovanej grafiky sa zobrazujú aj ďalšie kľúčové informácie o zvukovom súbore a v malej kovovej škatuľke nachádzajú aj bočné tlačidlá pripomínajúce magnetofón.

Retro prevodník DAC Fiio KA15.

KA15-tka však nie je len štýlovým audio zariadením, ale je postavená na dvoch čipoch Cirrus Logic a dvoch optických zosilňovačoch s podporou 32-bitového / 768-kHz a dekódovania DSD256. Zariadenie sa môže pochváliť 10-pásmovým parametrickým ekvalizérom na jemné doladenie podľa chuti prostredníctvom aplikácie Control alebo cez špecializované webové rozhranie. Táto aplikácia je však dostupná len pre používateľov operačného systému Android a používatelia v nej môžu upravovať parametre, ako je téma a jas displeja, vyváženie kanálov, režimy rýchleho / jemného nastavenia hlasitosti a ďalšie.

Retro prevodník DAC Fiio KA15.

Spoločnosť Fiio zahrnula režim Desktop Mode, ktorý ponúka zvýšenie výkonu pre dostatočný priestor na uspokojenie potrieb špičkových slúchadiel prostredníctvom vyváženého výstupu. K dispozícii je aj nevyvážený 3,5 mm jack. Zapracované je aj monitorovanie napätia a prúdu v reálnom čase, ktoré dynamicky upravuje spotrebu energie cez USB-C v závislosti od stavu prehrávania, „čo umožňuje telefónu pracovať s nižšou spotrebou energie“.

Retro prevodník DAC Fiio KA15.

Ak kábel k slúchadlám obsahuje zabudovaný mikrofón, zariadenie podporuje aj ten, takže môžete prijímať hovory bez toho, aby ste sa od zariadenia museli odpojiť.

Retro prevodník DAC Fiio KA15 s rozmermi 52 x 25 x 11 mm je pre milovníkov hudby k dispozícii prostredníctvom služby AliExpress za výhodnú cenu 121,26 EUR.