Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Roland prináša biciu súpravu, ktorá už nebude rušiť susedov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý, kto zdieľa domácnosť či susedí s bubeníkom, ocení technologický pokrok, ktorý umožňuje tichšie cvičenie. Nosenie slúchadiel pri hraní na elektronické bicie je už teraz dobrým spôsobom, ako znížiť hluk, ale najnovšia verzia od Rolandu údajne prináša „najnižší hluk pri hraní v histórii elektronických bicích súprav“.

Spoločnosť Roland vyrába svoj rad elektronických bicích súprav V-Drums od roku 1997 a ponúka profesionálnym hráčom a študentom zvuk a pocit z akustických súprav bez väčšieho objemu a navyše poskytuje prístup k svetu profesionálnych zvukov a tónov. Inžinieri spoločnosti Roland sa odvtedy zaoberali aj spôsobmi, ako znížiť úroveň hluku pri úderoch do padov a kopákov a teraz tvrdí, že vyrába „jedny z najtichších dostupných elektronických bicích“.

Ultra tichá elektronická bicia súprava Roland V-Drums Quiet Design.

Ako však nepochybne potvrdí každý spolubývajúci budúcej hviezdy, ticho pri hraní by mohlo byť oveľa tichšie. Aj keď nie sú elektronické bicie úplne tiché, najnovšia inovácia od spoločnosti Roland údajne znižuje úroveň hluku pri hraní so zapojenými bubnami až o 75 % v porovnaní s existujúcimi bubnami V-Drums.

Ultra tichá elektronická bicia súprava Roland V-Drums Quiet Design.

Biciu súpravu s príznačným názvom V-Drums Quiet Design je možné voliteľne doplniť o existujúci riadiaci modul Roland TD-07 alebo o ďalší modul V-Drums podľa vlastného výberu. Systémové snare bubny a pady sú vybavené gumovou vložkou pohlcujúcou hluk z voštinovej gumy zakončenou sieťovanou hlavou, spolu so strategicky umiestnenými prieduchmi pod hracou plochou, ktoré „umožňujú rozptýlenie tlaku vzduchu“. Obruč snare bubna sa tiež spúšťa nezávisle od hlavy a je potiahnutá mäkkou gumou pre tichšie údery do obruče.

Ultra tichá elektronická bicia súprava Roland V-Drums Quiet Design.

Podobne aj tri dodávané činelové pady ťažia z voštinovej gumy, sieťoviny a odvetrávania. Činely crash a ride ponúkajú nezávislé spúšťanie oblúka a hrany a môžu sa pochváliť prirodzeným švihom a podporou pre zadržanie. Hi-hat bubny sa ovládajú pomocou nožného pedálu „pre detailnú odozvu a mimoriadne tichú prevádzku“.

Kopák s priemerom 8 palcov (20,32 cm) je vybavený trojvrstvovým vankúšom pokrytým dvojvrstvovou sieťovinou a je umiestnený v plávajúcom ráme posadenom na gumových nožičkách, aby sa udržali nízke vibrácie a prenos hluku. Zostava podporuje jedno a dvoj kopákové pedále a dodáva sa so špeciálne vyvinutým beaterom s nízkou hlučnosťou. To všetko je navrhnuté tak, aby v podstate obmedzilo dunivé nízke frekvencie v slúchadlách bubeníka.

Ultra tichá elektronická bicia súprava Roland V-Drums Quiet Design.

Súprava je namontovaná na stojane s tlmením hluku s izolačnými gumovými nožičkami a pri akustickom prehrávaní alebo pri zapojení do portu slúchadiel ovládacieho modulu je vraj hladina zvuku v miestnosti „podobná priemernej konverzácii“, zatiaľ čo „materiály pohlcujúce zvuk izolujú energiu bubnovania, aby sa zabránilo jej úniku do susedných priestorov“.

Ultra tichá elektronická bicia súprava Roland V-Drums Quiet Design.

Verzia VQD106, ktorá sa dodáva s modulom TD-07, je teraz k dispozícii za cenu 1 799,99 USD (približne 1 643 EUR) a obsahuje množstvo „akustických a elektronických zvukov bicích zachytených v profesionálnych štúdiách“. Hráči si môžu vytvárať vlastné sady miešaním a kombinovaním rôznych bicích, upravovať ladenie, ladiť EQ a pridávať tlmenie. Jamovanie na sprievodné skladby alebo sledovanie videonávodov je možné vďaka pripojeniu Bluetooth 4.2 a k dispozícii je aj výstup USB na pripojenie k počítaču so softvérom na produkciu hudby. Cena variantu bez modulu, VQD106PADS, je 1 599,99 USD (okolo 1 460 EUR).

Ultra tichá elektronická bicia súprava Roland V-Drums Quiet Design.