Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon EOS 7D Mark II a G7X so sprievodným slovom

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
20. 11. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zachytiť správnu atmosféru momentu cez objektív si vyžaduje nielen poriadnu dávku skúseností, ale aj vytrvalosť - najmä keď neviete v akých podmienkach budete fotiť. Športoví fotografi vedia o čom hovorím. Japonskí vývojári sa preto rozhodli v tomto smere pomôcť zariadením, ktoré dnes, minimálne v strednej triede, patrí k najrýchlejším zrkadlovkám na svete.

Už zopár týždňov je svetu známa novinka v radoch digitálnych zrkadloviek - CANON EOS 7D Mark II. Po piatich rokoch od uvedenia jej predchodcu tak nastupuje nová generácia so zaujímavými zlepšeniami. "Odlišuje sa hlavne tým, že má neuveriteľná rýchlosť, dokáže zaznamenať až 10 snímok za sekundu pri kontinuálnom snímaní, čo je v podstate jeden z najlepších výsledkov medzi našimi zrkadlovkami. A vo formáte JPEG dokonca až do zaplnenia karty,"  vraví Peter Mydliar, Canon Slovakia. 

V snímaní bez obmedzenia výkonu pomáha zariadeniu veľká vyrovnávacia pamäť a tiež až dva obrazové procesory DIGIC 6. Rýchlosť sa pritom preniesla aj do zaostrovania, ktoré je tak dostatočne presné aj pri rýchlo sa pohybujúcich objektoch.

"Fotoaparát má veľký počet zaostrovacích bodov, pre autofocus je ich až 65, pričom každý z týchto bodov je krížového typu. Znamená to, že tie body sú veľmi citlivé a vďaka tomu dokáže fotoaparát veľmi rýchlo zaostrovať aj pri rýchlo sa pohybujúcich objektoch. Stačí teda držať len spúšť, fotoaparát mi robí 10 snímok za sekundu a počas toho automaticky preostruje na snímaný predmet." Široké spektrum módov autofokusu umožní fotografovi nastaviť si ostrenie pre skupinu bodov alebo len pre stredový ostriaci bod. Na tele aparátu navyše pribudol aj nový ovládací prvok špeciálne určený práve pre zmenu skupiny ostriacich bodov. Fotograf tak má tieto nastavenia pod palcom bez toho, aby musel skladať hľadáčik z oka."

7Déčka prichádza s novým, 20 megapixelovým CMOS senzorom vo formáte APS-C. Ten je kompatibilný aj s objektívmi EF ako aj EF-S, kde však treba počítať s 1,6 násobkom ohniskovej vzdialenosti. Čip pritom prináša zrkadlovke istotu aj v prostredí so slabým osvetlením. Pracuje s citlivosťou ISO až do hodnoty 16 tisíc, prípadne po rozšírení až do 51 200. Vysoká citlivosť platí aj pre nakrúcanie videa. "Prvý krát v tejto triede zrkadloviek sme dali používateľom možnosť nahrávať v režime FullHD 50 snímok za sekundu, pričom tento systém sa dá veľmi pekne použiť napríklad pri spomaľovačkách. V prípade, že by používateľovi nestačil systém zaznamenávania priamo vo fotoaparáte, môže využiť nekomprimovaný HDMI výstup, ktorý obsahuje tento krát aj zvukový záznam." A ani podpora pre obľúbené časo-zberné videá tu nechýba. Vôbec po prvý krát v systéme EOS má tak 7D-čko vstavaný intervalový časovač, ktorý v tom pomôže. 

Telo je z magnéziovej zliatiny a rovnako ako aj ovládacie prvky, je dodatočne utesnené voči vode a prachu. To predurčuje nového bojovníka pre použitie takmer do každého prostredia, vrátane fotografovania extrémnych športov, pri vode, či v zime. 

Do rodiny japonských fotoaparátov však pribudol aj malý, no za to prekvapivý kompaktný model G7X. Prináša si veľký, viac ako 20 megapixelový, až palcový snímač a svetelný objektív s clonovým číslom F1,8 až 2,8, ktorý dokáže pracovať so 4,2 násobným optickým zoomom. Navyše je jeho spodná ohnisková vzdialenosť len 24 mm, a preto sa hravo vysporiada aj so širokým uhlom snímania. 

No nielen to ho radí medzi fotoaparáty, ktoré sa do rúk nehanbia zobrať aj profesionáli. "Manuálne režimy sú vyvedené aj priamo, to znamená , že užívateľ si môže prstencom objektívu nastavovať povedzme clonu alebo závierku a tak isto pribudol aj kotúčik na zmenu kompenzácie expozície. To znamená, že všetky potrebné funkcie sú poruke a fotograf nemusí pátrať v menu, aby niečo nastavil." 

Väčší snímací čip prináša zariadeniu aj väčšiu vôľu vyhnúť sa lepšie digitálnemu šumu aj pri väčších citlivostiach ISO. V tomto smere mu kryje chrbát aj obrazový procesor DIGIC 6, ktorý zariadeniu jednoznačne pomáha aj v rýchlosti fotenia. Pri fotení z ruky a ani pri nakrúcaní videa sa netreba báť rozmazaných záberov. V tomto smere pomôže automatický inteligentný stabilizátor obrazu s 5-osovou stabilizáciou. "Pri zázname videa môžeme použiť aj Full HD záznam s rýchlosťou 50 snímk/sek., pričom v tomto režime dokáže meniť aj clonu a automaticky fotoaparát preostruje." 

Práve preostrovanie ide G7Xke naozaj hravo. Má 31 zaostrovacích bodov a pomocou nových technológií využíva pre kontinuálne ostrenie aj detekciu tvárí a farieb. Svoje v tomto smere priniesol aj dotykový displej. Aj prstom sa na ňom dá nastaviť, na ktorý objekt má stroj ostriť. "Displej je výklopný, a tak s ním zároveň prichádza aj nástroj na poriadne selfie fotografie, či videá. Alebo sa dá pre iný typ vlastných fotiek využiť aj integrované Wifi." 

Pomocou Wifi môže požívateľ spárovať fotoaparát s telefónom a môže použiť telefón ako diaľkovú spúšť, na displeji uvidí obraz, ktorý sníma fotoaparát, dokáže zoomovať na diaľku, čo sa dá použiť napríklad keď je sám v prírode. postaví si fotoaparát na nejaký peň a dokáže sa vlastne na diaľku odfotiť. Jedným slovom G7Xka rozhodne prekvapila. Svojim výkonom a hlavne veľkosťou, vďaka ktorej sa zmestí aj do vrecka košele. Takto môže byť plnohodnotným záznamníkom, aj pre profesionálov, nielen pri cestovaní.