Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

4K projektor s trojitým laserom poskytne kino obraz v obývačke

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Valerion spustila na startup portáli Kickstarter kampaň na financovanie 4K trojitého laserového projektora s dlhou projekčnou vzdialenosťou. Model VisionMaster Max sa môže pochváliť 4K vizuálmi vo vysokom jase, Google TV a podporou superširokouhlého IMAX formátu.

Startup spoločnosť Valerion je sesterskou značkou spoločnosti AWOL Vision, ktorú v roku 2022 založili Andy Zhao a Steven Shulman. Tam, kde sa modely AWOL uvelebia pri stene, sa tento nový subjekt zameria na segment projektorov s dlhou projekčnou vzdialenosťou.

Projektor VisionMaster Max je zabalený v štýlovom puzdre so 14-timi galvanizovanými kovovými pásmi a premieta obraz v rozlíšení 4K UHD s uhlopriečkou od 40 palcov až po 300 palcov (od približne 102 cm až do 762 cm), v závislosti od toho, ako ďaleko je zariadenie umiestnené od vertikálnej zobrazovacej plochy.

4K projektor s trojitým laserom Valerion VisionMaster Max.

Jeho trojitý laserový zdroj červeného, zeleného a modrého svetla vydáva jas 3 000 lúmenov ISO a pokrýva 110 % farebnej škály Rec.2020, pričom je k dispozícii režim kalibrácie s certifikátom ISF na dosiahnutie optimálnych farieb ihneď po vybalení. Projektor tiež poskytuje kontrast 15 000 : 1 (natívny kontrast 4 000 : 1), pričom dynamická clona automaticky upravuje clonu pre optimalizáciu úrovne čiernej.

K dispozícii je podpora Dolby Vision, HDR10+ a HLG a navyše aj režimy IMAX Enhanced a Filmmaker, ktoré „premenia vašu obývačku na osobné kino“. Súčasťou je aj režim Super Resolution s podporou umelej inteligencie, ktorý v reálnom čase zvyšuje rozlíšenie obsahu s nižším rozlíšením na rozlíšenie 4K. Optický zoom a vertikálny posun objektívu spolu s automatickým zaostrovaním, korekciou lichobežníkového skreslenia, prispôsobením obrazovky a vyhýbaním sa prekážkam tiež pomáhajú uľahčiť polohovanie a nastavenie projektora.

4K projektor s trojitým laserom Valerion VisionMaster Max.

Systém Max má výpočtový mozog v podobe SoC (systém na čipe) Mediatek MT9618 smart TV podporovaný 4 GB RAM a 128 GB úložiskom. Vstupy HDMI 2.1 umožňujú pripojenie s nízkym oneskorením, vďaka čomu sa oneskorenie zníži na 4 ms pri 1080p/240 Hz alebo 15 ms pri 4K/60 Hz. To sľubuje svižnú odozvu pre hráčov na veľkej obrazovke. Ďalšie porty sú HDMI 2.0 s eARC, USB 2.0 a 3.0, Ethernet LAN, S/PDIF a 3,5 mm audio výstup.

Nechýba ani rozhranie Bluetooth 5.2 a Wi-Fi6e, ako aj služba Google TV na prístup k streamovanej zábave, vrátane služby Netflix. Možné je aj bezdrôtové zrkadlenie cez AirPlay 2, Chromecast alebo Miracast. Veľká kocka je vybavená dvojicou 12 W reproduktorov s podporou Dolby Audio a DTS Virtual:X. Zariadenie je tiež kompatibilné s Apple Home, Google Home a Alexou, aby sa dalo integrovať do inteligentnej domácnosti.

4K projektor s trojitým laserom Valerion VisionMaster Max.

4K projektor s trojitým laserom Valerion VisionMaster Max je dostupný na startup portáli Kickstarter za príspevok v sume od 2 199 USD (okolo 2 025 EUR). Platia obvyklé upozornenia týkajúce sa crowdfundingu, ale ak všetko pôjde podľa plánu, začiatok dodávok sa odhaduje na máj budúceho roka.

Zaujímavosťou je, že spoločnosť Valerion pri spustení predaja sprístupnila aj ďalšie tri modely z tejto série. Model Pro 2 je veľmi podobný modelu Max, ale chýba mu posun objektívu a dynamická clona. Výška príspevku za tento model sa začína na 2 099 USD (asi 1 933 EUR) a dodanie sa odhaduje na december tohto roka. Varianty Plus 2 so svetelnosťou 2 000 lúmenov a Plus s 1 500 lúmenmi majú nižší kontrast a chýba im optický zoom, posun objektívu a dynamická clona. Ich cena je 1 499 USD a 1 199 USD (v prepočte 1 380 EUR a 1 104 EUR).

4K projektor s trojitým laserom Valerion VisionMaster Max.