Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavosti z výstavy CES 2015 - 2. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Používatelia majú už dnes na výber naozaj dostatok UHD, alebo teda 4K televízorov pričom ide o stále rastúci segment a preto nechýbali inovácie ani v tomto smere. Popri tom sa však už začali u viacerých výrobcov objavovať aj televízory s rozlíšením až 8K.

V Japonsku sa v tomto formáte dokonca už nejaký ten čas aj skúšobne vysiela. No predsa len je ale kvalita obrazu pre väčšinu z nás dôležitejšia ako len samotné rozlíšenie.

A presne na to sa zameral aj čínsky výrobca televízorov, o ktorom bude ešte len počuť. Spoločnosť TCL tak predstavila štyri K televízor avšak s novou zobrazovacou technológiou.

TCL H 9700 - televízor s uhlopriečkou 55 palcov, s rozlíšením Ultra HD, ktorý však pre vernejšie zobrazovanie farieb používa najnovšiu technológiu s názvom Quantum Dot. Sú to vlastne nano - kryštály, ktoré vyžarujú základné farby na ploche 20 nano metrov, čím sa dosiahne presná farebná sýtosť zelenej, červenej a modrej farby.

Výrobcovia tvrdia, že s pomocou Quantum Dot technológie sú tieto televízory schopné zobraziť až 110 percent z farebnej škály štandardu NTSC čo je oveľa viac farieb ako pri bežnom LED podsvietení a dokonca aj viac ako pri OLED televízoroch. Vyzerá to teda tak, že OLED má už v takto krátkom čase naozaj silného konkurenta, na ktorého už stavili aj niektorí osvedčení hráči, vrátane LG.

S vlastnou zobrazovacou technológiou prichádza aj známy kórejský výrobca Samsung, ktorý uviedol nový rad LCD televízorov so zakrivenou obrazovkou, pod označením S-UHD. S ako super by tak malo súčasnej 4K technológii pomôcť.

Vďaka nej a v spolupráci s inteligentným systémom S-UHD, tak dokážu tieto televízory vylepšiť kvalitu obrazu rozšírením jeho farebnej škály spolu so zvýšeným kontrastom a jasom. Základom je nano - kryštálový polovodič, ktorý prenáša rôzne farby svetla podľa ich veľkosti.

Vďaka tomu tieto televízory vedia dosiahnuť vysokú čistotu a vernosť zobrazovaných farieb pri rôznych svetelných úrovniach. Vyzerá to byť akási odpoveď Samsungu na samotnú technológiu Quantum Dot.

Aj japonské SONY predstavilo svoje televízne novinky. Na svete je tak séria až 10-tich modelov LED televízorov BRAVIA Ultra HD, ktoré spája použitie nového 4K zobrazovacieho procesora s názvom X 1.

Ten má na starosti presnosť zobrazovania farieb, nastavenie kontrastu a čistoty obrazu. X 1 najprv obraz analyzuje a následne ho upraví na najvyššiu možnú kvalitu, bez ohľadu na zdroj vysielaného obrazu. Takže aj videá z internetu by si vďaka tomu mohli prísť na svoje.

Modely televízorov X 900 C a X 910 C s ultra tenkou obrazovkou sú prakticky bez rámové s plávajúcim štýlom zobrazenia, ktoré pripomína sklenenú tabuľu okna. Ich hrúbka je len 4,9 mm a podľa slov výrobcu je to zrejme najtenšia obrazovka aká je momentálne dostupná. Dokonca tenšia ako najtenší smartfón od SONY.