Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavosti z výstavy CES 2015 - 8. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priznajme si to, väčšina z nás asi najviac času trávi pri počítači. A čo taký šport? Ja viem, je v sebe ťažké nájsť tú pevnú vôľu a ísť von behať, prípadne bicyklovať. Ale ak máte k tomu k dispozícii technológie, tak to už sa oplatí vyskúšať.

Udržať si prehľad o skóre pri takom športe, akým je tenis, býva občas náročné. Pomôckou pre hráčov by mohli byť preto aj hodinky iSetWatch, ktoré rátajú a nahrávajú informácie o aktuálnom zápase. Hráč tak má prehľad o celkovom skóre zápasu priamo z prvej ruky, na svojom zápästí. Hodinky tiež dokážu cez internetové pripojenie posielať výsledky zápasu na displej mobilného zariadenia vášho trénera, prípadne vašich priateľov. Ďalšou z funkcií iSetWatch je aj ukladanie priebehu zápasu. Používateľ si tak neskôr môže svoju hru porovnať s predchádzajúcimi hrami.

Ďalšia inovácia poteší opäť tenistov, no nielen ich. Pre hráčov takých športov ako je aj golf, bejzbal či softbal pripravila spoločnosť Zepp Labs merací senzorový systém, ktorý by im mohol pomôcť pri zlepšovaní techniky úderov. Podľa druhu športu dokáže tento senzor merať napríklad silu a dráhu švihu, rýchlosť úderu, rotáciu bokov a loptičky, čas do kontaktu s loptičkou, či rôzne uhly pri úderoch. Senzor Zepp dopĺňa aplikácia, ktorá s pomocou videa analyzuje a porovnáva úder napríklad aj s profesionálnymi športovcami. Senzor je pre tieto športy jednotný, líši sa len v spôsobe uchytenia a umiestnenia.

Move ´n See – tak to je robotický systém, na ktorý sa dá pripevniť videokamera, fotoaparát, či dokonca smartfón a z ktorého sa potom stane váš osobný autonómny kameraman. Nová verzia tohto zariadenia, predstavená na tohtoročnej výstave CES, používa pre sledovanie radarovú technológiu a je vhodná pre indoorové aj outdoorové športové aktivity. Zariadeniu Move ´n See neujde žiaden záber, vie sa totiž otáčať 360 stupňov okolo svoje osi. Kamerový systém sa spája so zariadením PIXIO WATCH, ktorého pohyb potom sleduje. Jedná sa o akýsi náramok, ktorý si používateľ umiestni na seba.

Ani na priaznivcov fitnes sa nezabudlo. Nemeckí vývojári predstavili športový senzor GYMWATCH, ktorý je vybavený funkciami na sledovanie práve takého fitnes tréningu a môže ho pomôcť zefektívniť. Senzor dokáže totiž presne merať plný rozsah vykonaného pohybu tak ako aj intenzitu vynaloženej sily na daný cvik. A to pre viac ako 900 druhov cvikov. Zariadenie sa pripevní na ruku alebo nohu, prípadne sa môžu použiť aj dve naraz v duálnom móde. Mobilná aplikácia na základe nameraných údajov potom vyhodnotí cvik a ponúkne rady, ako ho správne vykonať.

XON Snow-1, to je inteligentné viazanie pre snowboard, ktoré prostredníctvom zabudovaných senzorov v aplikácii vyhodnotí a poskytne vizuálny prehľad o vykonanej jazde. Snow-1 sa môže pochváliť až štyrmi senzormi pre každú nohu, ktoré snímajú rozloženie hmotnosti a vyvažovanie nohy na snowboardovej doske. Ďalšie dva senzory sledujú zasa ohyb dosky. Údaje sa v aplikácii vyhodnotia a zobrazia informácie o celej jazde. Používateľ môže sledovať rozloženie hmotnosti nôh, prehýbanie dosky, rýchlosť jazdy a GPS údaje trasy. Práve to by mu mohlo pomôcť sa zlepšovať.

Trápia vás mierne bolesti chrbta, alebo im chcete rovno predísť? Riešením by mohlo byť zariadenie Valedo, ktoré v sebe ukrýva pohybový senzor. Ten sa pritom pripevní na spodnú časť chrbtice. Zariadenie navrhovali vývojári v spolupráci s fyzioterapeutmi pre zvýšenie motivácie cvičiaceho. Je určené hlavne pre domáce cvičenie, pri ktorom sa hravou formou posilňujú chrbtové svaly. Cviky sa cez Valedo prenášajú na obrazovku mobilného zariadenia prostredníctvom mini hier. Používateľ tak dostáva spätnú väzbu o vykonanom cviku a vie sa prispôsobiť tak, aby mal cvik požadovaný efekt.