Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odolný kompaktný fotoaparát Nikon Coolpix AW130

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 9. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

K najobľúbenejším typom pre bežných ľudí patria rozhodne kompakty, predurčuje ich k tomu rozmer, váha, automatické fotenie. Ak však k tomu pridáte ešte poriadnu odolnosť, dostávate do rúk takú malú foto-zbraň, ktorá sa hodí určite na každú príležitosť. A presne na to sa zameral aj japonský Nikon pri svojom modeli Coolpix AW130.

Poriadny kompakt by mal naozaj niečo vydržať. Nie vždy sa však kamaráti s vodou. Nikon Coolpix AW130 s ňou ale problém nemá. Vode odolnosť dostal totiž do vienka od svojho výrobcu, ktorý sa práve vode odolným fotoaparátom venuje už nejaký ten rôčik.

„Nikon má v tomto smere obrovskú tradíciu, zoberte si, že prvé podvodné fotoaparáty vôbec, vtedy ešte na film, sa volali Nikonos. Nikonos Calypso a potom Nikonos rada 1, 2, 3 a 4. A boli sme v tej dobe jediný výrobcovia utesnených fotoaparátov, ktoré mohli až do 40-tich metrov,“ hovorí pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Svoje skúsenosti a technológie tak vývojári preniesli aj do nového kompaktného modelu. Ten je pritom koncipovaný ako najodolnejší prístroj z portfólia výrobcu. Kompaktný fotoaparát má stále malé rozmery a jeho telo, vyrobené z hliníka, váži len 221 gramov. Na výber je pritom šesť prevedení vo farbe čiernej, červenej, modrej, oranžovej, zelenej a žltej.

Už od pohľadu na konštrukciu tela kompaktu je jasné, že aj čosi vydrží. Ponárať sa s ním dá do hĺbky 30 metrov a problém mu nerobí ani prašné prostredie, či chlad s teplotou do -10 stupňov Celsia pod bodom mrazu. Navyše je AW130tka nárazu vzdorná a mala by vydržať pád z výšky do dvoch metrov. No a ďalšie výhody si stroj prináša aj vo svojej technologickej výbave.

„Je vybavený celou radou ďalších funkcií, ako je Wifi, ako je GPSka. Dokonca je vybavený tlakomerom. Dokážeme zrátať jak výšku nadmorskú, tak trebárs hĺbku ponoru. Takže aparát tak môže vyložene slúžiť na Treku, pretože zistíte aké prevýšenie ste urobili. Podľa GPSky viete, kde ste sa pohybovali. Vstavaná mapa vám dovolí vlastne ukázať takzvané Points of Interest, čiže body záujmu vo vašom okolí.“

16 megapixelový CMOS snímač, spolu so širokouhlým objektívom Nikkor s ohniskovou vzdialenosťou 24 milimetrov, sa postará o vytváranie nielen fotografií, ale i videí, ktoré nakrúti v kvalite Full HD. Objektív má 5-násobné optické priblíženie, ktoré pomocou funkcie Dynamic Fine Zoom môže dosiahnuť až 10-násobné priblíženie.

„Na tom aparáte AW130 je zaujímavé, že sa jedná o tú periskopickú konštrukciu, ale v skutočnosti sa hýbu šošovky vlastne smerom hore, dole v tom aparáte a von sa ten aparát pozerá cez optický hranol. Svetelnosť je 2.8, čo je veľmi slušné na tento typ objektívu.“

Fotoaparát je automatický, s rozsahom citlivosti ISO od 125 do 6400. Nechýba ani výkonná stabilizácia obrazu, ktorá koriguje chvenie fotoaparátu pri aktívnych scénach a počas približovania. Základné ponuky, fotografie či videá si môžete prezerať na 3 palcovom OLED displeji. Ten pre odolnú povahu fotoaparátu nie je samozrejme dotykový. A odolnosti je podriadené aj utesnenie priestoru pre batériu a pamäťovú kartu.

„Je to vyriešené vlastne veľkým mechanickým uzáverom, ktorý slúži k tomu, aby sa tam vlastne to silikónové tesnenie rozprestrelo pekne po celej ploche a tá vlhkosť sa tam nedostávala.“

Pre bezdrôtovú komunikáciu s druhými zariadeniami je AW130tka vybavená až dvomi prenosovými technológiami.

„V rámci ďalších funkcií je Wifi kompatibilita, aby sme mohli aparát buď ovládať inteligentným zariadením alebo preniesť fotky. A možnosť párovania NFC, ktoré je vlastne dneska najjednoduchšie možné, tým vzájomným dotykom tých dvoch zariadení,“ hovorí pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

V malom, odolnom tele, je teda funkcií naozaj dosť. A pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí radi fotografujú vo voľnej prírode, či už pod vodou alebo na zemi a nechcete mať starosti s tým, či vaše zariadenie vydrží aj hrubšie zaobchádzanie v takomto prostredí, určite stojí za to si tohto malého dobrodruha vyskúšať.