Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vyvíja sa digitálna jednooká zrkadlovka Nikon D5

Vyvíja sa digitálna jednooká zrkadlovka Nikon D5
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 11. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Táto správa určite poteší všetkých tých, ktorí to s fotografovaním myslia vážne: Spoločnosť Nikon Corporation oznámila, že vyvíja digitálnu jednookú zrkadlovku D5, ktorá bude predstavovať novú generáciu profesionálnych modelov Nikon formátu FX.

Vo vývoji je aj nový bezdrôtový vysielač WT-6 a blesk SB-5000, ktorý by mal byť to najlepšie z radu bleskov od spoločnosti Nikon. Prostredníctvom kombinácie profesionálneho DSLR fotoaparátu D5 novej generácie a tohto pokročilého príslušenstva, spolu s bohatým výberom existujúcich objektívov NIKKOR tak používateľ získa rozsiahle možnosti vyjadrovania pomocou obrazu.

Nie sú známe žiadne informácie o dátume uvedenia fotoaparátu D5 na trh a ani o jeho maloobchodnej cene. No na internete sa šíria zatiaľ nepodložené informácie o funkciách tejto novej zrkadlovky:

Telo profesionálneho DSLR fotoaparátu D5 by malo byť vyrobené z odolnej horčíkovej zliatiny. Full frame (36 x 24 mm) snímač spolupracuje s obrazovým procesorom EXPEED 5. Rozlíšenie pri formáte FX (36 x 24 mm) bude 20 megapixelov, formát DX (24 x 16 mm) ponúkne 10 megapixelov a formát CX (13 x 8 mm) bude mať rozlíšenie 5 megapixelov.

Nikon, D5, FX, Full frame, DSLR, zrkadlovka, fotoaparát, 4K, technológie, novinky, inovácie

Automatické ostrenie prinesie až 105 ostriacich bodov a fotoaparát bude schopný zosnímať v Burst režime až 15 snímok za sekundu (FX) alebo dokonca 16 snímok za sekundu (DX). Snímky sa ukladajú v nekomprimovanom 14 bitovom alebo 12 bitovom RAW formáte.

D5ťka si hravo poradí aj s nakrúcaním videa. V 4K rozlíšení (4096 x 2160 bodov) zvláda 24 snímok za sekundu, v rozlíšení 3860 x 2160 bodov je to 24, 25 a 30 snímok za sekundu. No a pre spomalené zábery sa bude hodiť Full HD rozlíšenie, ktoré zvláda nakrúcať 120 – 240 snímok za sekundu. Komu by aj to bolo málo, môže sa rozhodnúť pre HD rozlíšenie so 400 snímkami za sekundu.

Tieto parametre vyzerajú určite zaujímavo, no nakoľko sa jedná o nepodložené informácie, uvidíme, čo všetko sa z nich časom potvrdí.