Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Digitálne zrkadlovky Canon pre nadšencov fotenia a začiatočníkov – 2. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 12. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fotenie krajiny či prírody je po fotení rodiny určite ďalšou obľúbenou témou, niekedy však na to už kompaktný fotoaparát nestačí a tak je čas posunúť sa k digitálnej zrkadlovke. V tomto smere si japonský si japonský Canon pripravil trojčlennú rodinu digitálnych zrkadloviek v modelovom rade 700. Pozreli sme sa na to ako tieto zariadenia fungujú a vieme aj to, kto ich dokáže využiť.

Prvý stroj, 700D, síce nepatrí medzi najnovšie modely, no svojimi vlastnosťami dokáže stále zaujať nejedného nadšenca fotenia.

„18 pixelový snímač si stále drží svoju obrazovú kvalitu, rýchle zaostrovanie vám veľmi pomôže pri fotení športových akcií alebo detí, a natáčanie videa určite oceníte, keď nebudete musieť so sebou nosiť ďalší prístroj,“ vysvetľuje pán Vladislav Berkovič, redaktor, Techpedia.SK.

Pre tých, ktorí nemajú príliš veľké skúsenosti s manuálnym nastavovaním zrkadloviek a nechcú sa ešte do tejto problematiky veľmi púšťať, prináša 700Dčka šikovný automatický režim.

„Vie vyhodnotiť mnoho scén a urobí alebo zvolí tú najlepšiu expozíciu. A potom sú mnohé scénické režimy, ktoré nám pomôžu veľmi rýchlo urobiť výbornú fotku či už portrétu, krajiny, makra, pohybujúcich sa objektov alebo mnohých scén, ako je HDR a podobne. Toto sú funkcie, ktoré veľmi pomáhajú začiatočníkom, ktorí si kúpili svoju prvú zrkadlovku a chcú spraviť dobré fotografie. Chcú, aby fotky z rodinných akcií, fotky zo športu, fotky z výletov vyzerali naozaj dobre a zaujímavo.“

Okrem toho si fotoaparát 700D prináša aj funkciu diaľkového ovládania bleskov, ktorá je skôr štandardom pri vyšších triedach digitálnych zrkadloviek. No a zaujímavá je aj ergonómia, keďže už pri návrhu samotného tela, mysleli dizajnéri v Canone na to, aby mohol fotoaparát používať každý člen domácnosti.

„Vďaka jeho malému telu sa iste bude dobre držať v rukách mužom, ženám, ale aj deťom, a k pohodlnému ovládaniu prispeje aj dotykový displej.“

Modelový rad 700 bol pred nedávnom doplnený o dve ďalšie digitálne zrkadlovky, a to EOS 750D a 760D. Tie si so sebou prinášajú 24 megapixelový snímač spolu s novým obrazovým procesorom DIGIC 6. Samozrejme sa však niečím líšia.

„750tka má veľmi podobné ovládanie, ako jej staršia sestra 700vka. Na 760tke pribudli mnohé ovládacie prvky, ktoré poznáme z vyšších poloprofesionálnych tried zrkadloviek. Je to otočný ovládač, je to LCD displej, a čo je ďalším bonusom 760tky, je zabudovaná vodováha.“

Čo sa týka ergonómie, tieto fotoaparáty sú o niečo väčšie ako model 700D. Oba majú prehľadný 3 palcový LCD displej, ktorý je samozrejme výklopný a otočný.

„Pomáha pri fotografovaní z podhľadu alebo z nadhľadu. Takže už na koncertoch môžete pokojne fotiť nad hlavou, alebo vaše obľúbené zvieratá môžete fotiť z výšky ich očí, teda zo zeme.“

A komu by teda mali digitálne zrkadlovky EOS 750D a 760D padnúť do ruky?

„Ak vám záleží na kvalitnom obrazovom výstupe, na detailoch, ak fotografujete v horších svetelných podmienkach a potrebujete, aby pri vyššej citlivosti ISO ste mali čo najmenší digitálny šum, ak vám záleží na rýchlom zaostrovacom systéme, tieto zrkadlovky vám to dokážu splniť,“ uzatvára pán Vladislav Berkovič, redaktor, Techpedia.SK.

Pokiaľ sa teda plánujete vo fotení posunúť trošku ďalej a rozmýšľate nad prvou zrkadlovkou, je na mieste zoznam rozšíriť aj o fotoaparáty Canon EOS 700D, 750D alebo 760D. Možno sa práve jeden z nich stane vašou vstupenkou do poloprofesionálneho sveta fotografovania.