Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vymeňte slúchadlá za smerový reproduktor, ktorý bude hrať iba pre vás

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prenosné reproduktory zažívajú svoju zlatú éru, výrobcovia sa predháňajú v nápaditých dizajnoch, ako aj vo vylepšovaní samotnej kvality reprodukovaného zvuku, no tím vývojárov zo spoločnosti Akoustic Arts pristupuje trocha inak k poskytovaniu prenosu zvuku. Ich smerový reproduktor s jednoduchým názvom „A“ prenáša zvuk pomocou ultrazvukových vĺn, čo vám umožní si vychutnať obľúbenú skladbu bez nutnosti slúchadiel, pričom nerušíte svoje okolie.

Reproduktor vyvíjaný francúzskymi konštruktérmi z Paríža sa skladá z dvoch oddeliteľných častí „A back“ a „A core“. Prvá pôsobí ako rám, ktorý umožňuje používateľovi pripevniť reproduktor na stojan alebo na stenu, zatiaľ čo hexagonálna jednotka jadra je samotný systém s dvomi 3,5 mm portami. Jeden slúži pre zapojenie zvukového zariadenie do vnútra a cez druhý sa prepoja reproduktory.

reproduktor, smerový reproduktor, prenosný reproduktor,

Akonáhle máte reproduktor zapojený a umiestnený, budete môcť použiť akýkoľvek smartfón, zosilňovač alebo aj gramofón či televízor ako zdroj prehrávania zvuku. Namiesto použitia elektromagnetických cievok, ako je to u iných smerových reproduktoroch, generuje reproduktor „A“ smerové zvukové vlny vo vysokých frekvenciách (ultrazvukové), ktoré prechádzajú moduláciou po strete s objektom (v tomto prípade s počúvajúcim), kedy sa premenia na počuteľné zvukové vlny, ktoré počuje len ten, kto im „stojí v ceste“.

reproduktor, smerový reproduktor, prenosný reproduktor,

Reproduktor „A“ bude dostupný vo verziách Original s rozmermi 20 x 20 centimetrov a Junior s rozmermi 9 x 9 centimetrov. Obidva modely používajú rovnaké jednotky „A core“, pričom Original je vybavený až 200 vysielačmi rozmiestnenými v plastovom tele, zatiaľ čo Junior si musí vystačiť s 37.

reproduktor, smerový reproduktor, prenosný reproduktor,

reproduktor, smerový reproduktor, prenosný reproduktor,

Menšie rozmery majú za následok aj pokles výkonu, Original vyprodukuje 90 dB do vzdialenosti 1 metra, v porovnaní s menším Juniorom, ktorý je schopný podať 70 dB v rovnakej vzdialenosti. Model Original je navrhnutý tak, aby pokryl vzdialenosť až do 10 metrov, zatiaľ čo Junior je zameraný na ľudí, ktorí chcú napríklad nerušene počúvať hudbu zo svojho stola popri práci.

reproduktor, smerový reproduktor, prenosný reproduktor,

Momentálne prebieha start-up kampaň na portáli Indiegogo, kde sa autorom podarilo už vyzbierať viac ako 400 percent z požadovanej sumy 30 000 dolárov. Smerový reproduktor Junior sa dá získať za cenu 290 dolárov (o 260 dolárov menej ako bude jeho maloobchodná cena) a model Original za cenu 550 dolárov (maloobchodná cena 870 dolárov). Objednávky by mali byť vybavené v septembri tohto roku.

reproduktor, smerový reproduktor, prenosný reproduktor,