Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia displejov E Ink konečne spoznáva plne farebnú škálu

Technológia displejov E Ink konečne spoznáva plne farebnú škálu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 5. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia elektronického atramentu sa objavuje nielen v čítačkách kníh, ale začala sa používať napríklad aj u hodín, nástenných reklamných panelov či dopravného značenia. Technológia však mala vždy problémy s vykreslením farieb.

Riešením bolo používanie polí farebných filtrov (CFA), ktoré však majú obmedzený farebný rozsah a hĺbku. Na svete je však nová technológia elektronického atramentu pod názvom Advanced Color ePaper (ACEP), ktorá by mala priniesť displejom plne farebnú škálu.

Bežné E Ink obrazovky sú tvorené z mikrokapsúl pod povrchom, ktoré sú vyplnené čiernymi a bielymi pigmentami plávajúcimi v čírej kvapaline. Tieto pigmenty sa presúvajú do popredia obrazovky v rôznych kombináciách čiernej a bielej za použitia elektrického náboja, ktorý vychádza zo spodnej časti kapsule, a ktorý určuje, čo sa objaví na obrazovke.

S technológiou Advanced Color ePaper sa pridaním farebných pigmentov do kapsúl podarilo vybudovať celú škálu farieb pre jednotlivé zobrazovacie body. Tím vývojárov zo spoločnosti E Ink pritom musel nájsť spôsob, ako nezávisle na sebe priniesť rôzne farby na povrch obrazovky. Proces bol náročný a skúšalo sa veľa materiálov a postupov.

Advanced Color ePaper, displej, E Ink, elektronický atrament, elektronický papier, kapsula, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Výsledkom úsilia sa stal plne farebný displej, ktorý stále odráža svetlo rovnakým spôsobom, ako predchádzajúca čierno-biela technológia elektronického atramentu, takže je dobre čitateľný za všetkých svetelných podmienok.

Na plne farebné elektronické čítačky kníh si však ešte budeme musieť počkať o niečo dlhšie. Výrobca plánuje technológiu Advanced Color ePaper použiť najprv v oblasti digitálnej reklamy, pretože LCD panely sú drahé a spotrebujú veľa energie na prevádzku. Nová technológia by mala teda byť pre firmy finančne efektívnou a energeticky účinnou alternatívou.

Demonštračná jednotka displeja s novou technológiou má uhlopriečku 20 palcov (50,8 cm) a ponúka rozlíšenie 1600 na 2500 bodov, čo je 150 bodov na palec.