Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technologické inovácie z historicky prvého podujatia CES Unveiled Prague – 2. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe je moderné používať nositeľné zariadenia, ako sú fitness náramky alebo nositeľné hodinky, pre meranie rôznych pohybových aktivít. Tieto technológie nám pomáhajú udržiavať sa v dobrej kondícii, ale čo keby sme ich preniesli aj na našich štvornohých miláčikov? S vývojármi Actijoy nič nie je nemožné.

Actijoy

 

Majú naši domáci miláčikovia vždy dostatok pohybu? Odpoveď na túto otázku by mohol priniesť komplexný technologický fitness program Actijoy pre psov. Ten sa skladá z inteligentnej misky, monitorovacieho obojku a samozrejme nechýba ani sprievodná mobilná aplikácia.

„Miska dáva informácie koľko pes zjedol, koľko vypil. Či pije dosť, či pije málo, či je čerstvá voda. Dokonca miska spolupracuje s predpoveďou počasia, takže vie, že zajtra bude horko, večer vás upozorní,“ hovorí pán Robert Hašek, riaditeľ, Actijoy.

Vy tak môžete misku s vodou dostatočne naplniť. A čo taký obojok Actijoy? Tak ten sleduje aktivity pohybu psa na niekoľkých úrovniach, od oddychu, prechádzky, skákania, behania až po aportovanie. Zároveň môže obojok zmerať aj také hrabanie, hryzenie či škriabanie sa na koži a srsti. Tieto údaje môžu potom slúžiť k diagnostike prípadných ochorení. Informácie z misky a obojku sa spracujú a prostredníctvom Bluetooth či Wifi zašlú do aplikácie pre mobilné zariadenia so systémom iOS a Android.

„To znamená pokiaľ vonku trebárs prší, pes sa nehýbe, my to vieme. Teda miska večer, až pôjdem psovi nasypať granule do misky, miska povie: Nasyp mu dnes o 20 percent menej, pretože dnes nemal žiadny pohyb, tak by to chcelo menej, aby nebol prežraný,“ dodáva pán Robert Hašek, riaditeľ, Actijoy.

Fitness zariadenia Actijoy tak môžu jednoduchým spôsobom prispieť k zníženiu nadváhy psov. A trošku pohybu doprajú aj ich majiteľom, či už počas venčenia alebo hrania sa so svojim verným štvornohým spoločníkom. Výrobca pritom budúci rok plánuje Actijoy rozšíriť aj pre mačky.

Smerovač Turris Omnia

 

Správca českej národnej domény, CZ.NIC, oficiálne predstavil vlastný router, alebo smerovač Turris Omnia. Ten sa môže pochváliť automatickou inštaláciou bezpečnostných aktualizácií bez potreby skúseností používateľa. Ďalej vysokým prenosovým výkonom a širšími možnosťami použitia aj pre zariadenia Internetu vecí. Smerovač disponuje aj mini-PCIe slotmi pre rozširujúce karty v prípade vydania nových štandardov Wifi.

Photo Studio X

 

Na CES Unveiled v Prahe sa objavila aj spoločnosť Zoner, ktorá stojí za softvérom Photo Studio X. Ide o komplexný nástroj nielen pre úpravu digitálnych fotografií na používateľskej či profesionálnej úrovni, ale tento softvér dokáže poskytnúť aj ľahkú a rýchlu správu celých albumov. To všetko pomocou automatického triedenia a prístupu k požadovaným fotografiám cez rôzne parametre.

Technologické inovácie z historicky prvého podujatia CES Unveiled Prague – 2. časť

3D tlačiareň Prusa i3 MK2

 

Český vývojár Josef Průša, zo spoločnosti Prusa Research, je známy ako tvorca inovatívnych 3D tlačiarní. Jeho posledný model Prusa i3 MK2 už stihol osloviť fanúšikov a tak sa autor rozhodol týmto tlačiarňam pridať zaujímavú voliteľnú aktualizáciu. Tá im umožní naraz tlačiť v štyroch rôznych farbách, alebo použiť pri tlači štyri rôzne materiály.

„Dokáže tlačiť rovnako veľké objekty, ako klasická. A toto tu je vlastne maximálna tlačová plocha tlačiarne. Čiže my používame vlastne jednu tlačovú hlavu na tých všetkých štyroch materiáloch. Je to vyložene pokiaľ niekto robí nejaké marketingové veci, tak tam môže robiť logá inou farbou a podobne,“ tlačiareň popisuje pán Josef Průša, Prusa Research.

Táto technológia môže prísť vhod aj pri 3D tlači objektu, ktorého tvar je komplikovaný. Pre zabezpečenie takéhoto objektu je preto potrebné vytvorenie aj akejsi podpernej konštrukcie, ktorá môže byť vytlačená zo špeciálneho materiálu.

„Takže keď máte naozaj zložitú štruktúru, predstavte si most, tak ten materiál sa nedá položiť do vzduchu. Tak sa tam vytvorí také lešenie, ktoré je z materiálu, ktorý sa rozpustí vo vode. A ten výsledok z tej tlačiarne vlastne vytiahnete, dáte to do trebárs umývačky riadu a vytiahnete už ten finálny objekt, ktorý nemusíte nijako ďalej čistiť,“ vysvetľuje postup pán Josef Průša, Prusa Research.

3D tlačiarne Prusa i3 MK2, aj spolu s voliteľnou nadstavbou pre tlač v rôznych farbách či materiáloch, sú navrhnuté v praktickom, priemyselne čistom dizajne. Výrobca sa pritom sústredil najmä na funkčnosť a technologickú vyspelosť tlače. A myslel pritom aj na domácich majstrov a fanúšikov elektrotechniky, pre ktorých má nachystanú aj stavebnicovú verziu tejto 3D tlačiarne.

Novinky z dielne Logitechu

 

Známy výrobca Logitech si do Prahy priviezol hneď niekoľko zaujímavých zariadení. Hráči počítačových hier určite ocenia rad mechanických herných klávesníc s nastaviteľným LED podsvietením v rôznych farbách pre každú jednu klávesu podľa aktuálnej hry.

„Tou výhodou je, že si nastavíte podľa hry napríklad šípky nahor, nadol, skákanie a tak ďalej, tak si nastavíte tú farbu, ktorá vám vyhovuje. Vypnete si napríklad farbu na tých ostatných klávesoch, aby vás nerušili, a aby ste vlastne ovládali tú hru iba tými príslušnými tlačidlami,“ hovorí pán Tomáš Kedweis, Logitech.

Nielen pre hráčov sú určené takzvané „tiché myši“, ktoré by mohli prísť vhod pri trávení času za počítačom či notebookom počas nočných hodín alebo počas práce v tichom kancelárskom prostredí.

„Je tam iná technológia vlastne toho spínača, ktorá je utlmená a povrch tej myši, spodný povrch, je vlastne natretý viacerými farbami alebo viacerými vrstvami tak, aby nebol počuť ani pohyb tej myši po stole.“

Výrobca sa pochválil aj dvomi zariadeniami, ktoré slúžia pre sprostredkovanie videokonferencií. Prvým z nich je ConferenceCam Connect, ktoré predstavuje kompaktné prenosné zariadenie so vstavanou batériou, vhodné pre päť až sedem používateľov. Väčšie firmy či organizácie môžu siahnuť po zariadení Logitech GROUP, ktoré naraz prepojí až 15 osôb. Jednotka je vybavená štyrmi všesmerovými mikrofónmi, reproduktorom a informačným displejom.

„S tým, že to zariadenie má vyspelú optiku s 10 násobným zoomom a tá kvalita obrazu je plne vyhovujúca pre väčšie videokonferencie. Je možné samozrejme sa v rámci tej videokonferencie tam pripojiť z mobilného telefónu, alebo cez Skype alebo cez čokoľvek vlastne. Takže preto je možné na tom displeji vidieť, z akého čísla ten používateľ volá,“ uzatvára pán Tomáš Kedweis, Logitech.

Big Clown

 

Spoločnosť Big Clown Labs sa zamerala na 3D tlačený systém elektronických zariadení pre automatizáciu inteligentnej domácnosti. Ten funguje ako stavebnica, podobná systému Arduino. Moduly Big Clown sú vybavené senzormi a riadiacou jednotkou pre akékoľvek merajúce zariadenie. Výhodou systému je jeho otvorenosť komunite vývojárov, vysoká úroveň bezpečnosti, či softvérová a hardvérová podpora od výrobcu.