Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Krátky prehľad zaujímavých noviniek z výstavy CES 2017 - 4.časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prinášame vám krátke video s prehľadom zaujímavých technológií a inovácií, ktoré na výstave CES 2017 predvádzali výrobcovia z rôznych kútov sveta.

Automobilka Honda predstavila na výstave CES 2017 zaujímavú autonómnu technológiu, ktorá vďaka malému mechanizmu dokáže ustabilizovať dvojkolesový motocykel. Na otestovanie poslúžila motorka NC750S. Tá dokázala pevne stáť aj po zostúpení jazdca bez toho, aby musel vysúvať stojan. Stabilizačný systém sa dá využiť aj počas jazdy, aby jazdec nemusel sedieť tak strnulo. Navyše vie motorka jazdca samostatne nasledovať pomalou rýchlosťou, čo sa môže zísť pri hľadaní parkovacieho miesta.

Prototyp 6 palcového smartfónu Changhong H2 je vybavený molekulárnym senzorom SCiO, čo je v podstate miniatúrny spektroskop pre analýzu odrazených lúčov svetla od molekúl snímaného objektu. Senzor v smartfóne tak dokáže zistiť, z čoho sa daný povrch skladá. Napríklad preskenuje nejaké ovocie a nielenže identifikuje, o aký druh ide, ale vie vyhodnotiť aj to, či neobsahuje zdraviu škodlivé nebezpečné látky. Ak senzor namierite na svoje vlastné telo, viete zistiť hodnotu podkožného tuku, ale aj úroveň hydratácie pleti, či iné zdravotné parametre.

Spoločnosť Osram predstavila odladenejšiu verziu diaľkových svetiel pre automobily. Vývojári pritom dokázali predchádzajúci výkon, zhruba 300 metrov, natiahnuť až na 600 metrov. Výkonné diaľkové svetlá využívajú technológiu LIDAR pre meranie vzdialeností objektov, vďaka čomu dokáže systém rozoznať nielen protiidúce auto, ale aj chodca či zviera, a svetlá stlmí. No nie celé. Zdroj svetla totiž produkuje 1000 malých LED pixlov, pričom každý z nich je ovládaný technológiou Advanced Pixel Headlights. Tá selektívne stlmí svetlo v oblasti hlavy posádky auta, či chodcov.

Známy výrobca herných periférií Razer sa rozhodol prísť s myšlienkou, ako rozšíriť zorné pole hráča a počas výstavy CES 2017 predstavil prototyp špeciálneho projektoru Ariana. Ten na okolité steny okolo hráča premieta rozšírený 3D generovaný herný svet z výrezu monitora a napodobňuje to, čo by hráč v realite vnímal periférnym videním. Aby sa však grafická karta poriadne nezapotila, je táto periférna projekcia vo veľmi malom rozlíšení. To však pri hraní nevadí, pretože hráčov pohľad sa aj tak sústredí na monitor. Okrem virtuálnej reality by teda aj projektor Ariana mohol zintenzívniť herné zážitky.

Automobilka Honda predstavila zaujímavú autonómnu technológiu, ktorá vďaka malému mechanizmu dokáže ustabilizovať dvojkolesový motocykel

A ešte jedna netradičná novinka z dielne Razeru, tentoraz v podobe herného notebooku Valerie, ktorý sa okrem výkonnej grafickej karty GeForce GTX 1080 môže pochváliť až tromi displejmi. Áno, vidíte dobre, notebook má okrem hlavného ešte aj ďalšie dva vysúvateľné displeje. Tie sa rozkladajú za pomoci dômyselných otočných kĺbov, ktoré nielenže kontrolujú pohyb vysúvania displeja, ale umožňujú ho natočiť smerom k používateľovi. Daňou za takýto komfort je však väčšia hrúbka a váha okolo 5,5 kilogramu, ako aj slabá výdrž batérie. O to však pri takomto výkonnom hernom stroji vôbec nejde.

Žalúdočné ťažkosti môže vyvolať nielen ochorenie, ale aj iné impulzy, ako je nevoľnosť pri cestovaní v rôznych dopravných prostriedkoch, alebo ranná nevoľnosť počas tehotenstva. Práve tie by namiesto tabletiek mohlo potlačiť nositeľné zariadenie ReliefBand v podobe náramku. Ten eliminuje počiatočnú nevoľnosť iba pomocou impulzov vysielaných cez ruku nositeľa do jeho nervov, odkiaľ ďalej putujú do mozgu. Tu sa stimuluje centrum, ktoré má na starosti komunikáciu medzi mozgom a žalúdkom. Používateľ si vie pritom podľa potreby nastaviť jednu z piatich vlnových dĺžok vysielaných impulzov.

S narastajúcim počtom inteligentných zariadení a spotrebičov v domácnosti, ktoré sú napojené na internet, je dôležité myslieť na ich zabezpečenie proti prípadným hackerským útokom. To však niektorí výrobcovia vo svojich produktoch podcenili a tak by sa užitočným pomocníkom mohol stať aj Wifi router Almond 3 od Securifi. Ten je priamo zameraný na zvýšenie bezpečnosti pripojených zariadení v domácnosti a chráni ich pre infikovaním škodlivými botnetmi. Almond 3 dokáže navyše spárovať rôzne druhy zariadení, ktoré môže potom používateľ ovládať len cez jednu jedinú aplikáciu.

Dobrodružnejší používatelia a najmä cestovatelia by mohli oceniť zariadenie Garmin inReach, vďaka ktorému môžu komunikovať so svetom aj v odľahlých miestach bez pokrytia mobilného signálu. Ide vlastne o textový komunikátor s pripojením na satelitnú sieť Iridium, ktorý zvládne fungovať aj v naozaj drsných podmienkach. Výdrž batérie, ďaleko od civilizácie, je tiež dôležitým parametrom, a ani tu sa komunikátor inReach nestratí. Má totiž až 30 dňovú výdrž v úspornom režime a až 100 hodín pri zapnutom GPS a satelitnom module.

Firma AcousticSheep vytvorila netradičné slúchadlá SleepPhones v podobe elastickej čelenky so zabudovanými zvukovými membránami. Toto riešenie je pre používateľov pohodlné a čelenka netlačí na uši tak, ako konvenčné slúchadlá. Vďaka tomu môžu vkĺznuť do hlbokého spánku napríklad počúvaním relaxačnej hudby alebo obľúbenej audioknihy. K dispozícii je klasická verzia s káblom, ako aj bezdrôtové riešenie s Bluetooth pripojením. Výrobca navyše predstavil aj model čelenky RunPhones, ktorý je určený pre aktívnych športovcov.