Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 33

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Kodak sa filmárom rozhodol priniesť trochu nostalgie a už pred časom tak vytiahol vynovenú kameru super 8 s nakrúcaním videí na kazetu s klasickým 8 milimetrovým filmom. Super 8čka s retro dizajnom v ostrých líniách je o niečo väčšia, ako sme zvyknutí u dnešných kamier. Z modernej doby však prevzala digitálny displej a vstavaný zvuk. Ten sa síce nenahráva na film, pretože ten neobsahuje zvukovú stopu, ale priamo na SD kartu, ktorá sa s filmovým materiálom synchronizuje. Filmári môžu potom svoje analógové diela zaslať výrobcovi, aby ich vyvolal a zdigitalizoval. Hotové videá si môžu následne stiahnuť z jeho internetovej stránky, alebo im ich Kodak pošle naspäť domov.

Fitness náramok InBody Band sa o iných líši najmä svojou pokročilou schopnosťou analýzy tela nositeľa. Znamená to, že okrem štandardných fyzických aktivít, ako je počet krokov, spálené kalórie, srdcový tep, či kvalita spánku, dokáže InBody Band zmerať aj objem vody, tuku, svalov a kostí v tele nositeľa. Stačí len priložiť prsty na dve kovové plôšky, uložené v tele z odolného plastu, a chvíľu počkať. Výsledok sa zobrazí priamo na displeji náramku, alebo v sprievodnej mobilnej aplikácii. Vďaka tomu vie používateľ sledovať svoj progres v diéte, alebo pri naberaní svalstva.

Vynovená analógová kamera Kodak super 8

Vývojári z Rotex Technology vytvorili takzvané elektronické tetovanie, ktoré sa nalepí na telo a pomocou drobných senzorov dokáže zmerať EKG, EMG, teplotu, hydratáciu a pohyb. Merané údaje sa prenášajú do mobilnej aplikácie, kde sa vyhodnotia, podobne ako je to pri fitness náramkoch. Takéto elektronické tetovanie by si mohlo nájsť využitie aj napríklad ako ovládanie pre hranie počítačových hier alebo monitorovanie zdravotného stavu pacientov. Ďalším využitím je aj svet módy či skôr zábavy. Nálepka sa totiž dá vyrobiť aj tak, že svieti a pomocou loga či emotikonu vás odlíši od ostatných v dave.

Klasické porady alebo aj „brainstormingové“ mítingy by mohla oživiť aplikácia a zariadenie Loupe od francúzskej spoločnosti Klaxoon. Aplikácia beží na akejkoľvek platforme a spolupracovníkov spája v jednom kreatívnom prostredí. Obsahuje prehľadnú časovú os, ktorá zobrazuje jednotlivé pripomienky, a navyše viacero kreatívnych nástrojov, ako sú kvízy, prieskumy, výzvy, súťaže, či dokonca jednoduché minihry. Aplikáciu podporuje fyzické zariadenie Loupe, ktoré spája rôzne zariadenia v dosahu, bez potreby ich pripojenia na internet. Zvláda obslúžiť až 40 zariadení naraz, čo výrazne odľahčí firemný router.