Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Stabilizátor pre smartfóny, s ktorým sa budete cítiť ako profesionálny filmár

Stabilizátor pre smartfóny, s ktorým sa budete cítiť ako profesionálny filmár
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľké a kvalitné filmárske kamery sú síce ťažké, ale práve vďaka tomu sa s nimi lepšie manipuluje pri otáčaní a nakláňaní a obraz je pritom hladký. Firma Tiffen Company sa rozhodla túto zotrvačnosť skopírovať a ponúknuť vo forme motorizovaného stabilizátora Steadicam Volt pre kameramanov so smartfónmi.

Stabilizátor pre smartfóny Steadicam Volt využíva elektroniku od výrobcu dronov Yuneed, a systéme pre hmatovú spätnú väzbu Simulated Inertia funguje v podstate rovnakým spôsobom ako podobný stabilizátor DJI Osmo Mobile.

Steadicam Volt - ručný stabilizátor obrazu pre smartfóny

Počas natáčania s Voltom tak používateľ okamžite cíti ako moc sa aplikuje vonkajšia sila, alebo lepšie povedané krútiaci moment. Softvér potom vypočíta odpor voči krútiacemu momentu cez motory v zariadení, ktoré tlačia oproti nemu a preruší tak niektoré krútiace sily. Stabilizátor dokáže pozvoľna korigovať uhlovú rýchlosť a má teda nižšie uhlové zrýchlenie, čo prináša pocit, že sa zariadenie správa tak, ako keby bolo masívnejšie.

Steadicam Volt dokáže stabilizovať obraz, ktorý je hladký aj pri nakrúcaní v pohybe

Zabudovaná elektronika je použitá aj pre presné vyváženie pripevneného smartfónu používateľa. Steadicam Volt je pritom kompatibilný so všetkými smartfónmi, ktorých hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí 100 až 250 gramov, a ktorých uhlopriečka je od 58 až do 85 milimetrov. Pri bežnom používaní by lítium-iónová batéria v zariadení Volt mala poskytnúť výdrž pre asi osem hodín nakrúcania so smartfónom.

Ručný stabilizátor Steadicam Volt sa dá poskladať pre pohodlné prenášanie

Ručný stabilizátor pre smartfóny Steadicam Volt je v súčasnosti predmetom končiacej sa start-up kampane na portáli Kickstarter, ktorá bola úspešná. Ešte stále sa dá zariadenie objednať finančným príspevkom v sume 149 dolárov, čo je o 50 dolárov menej, ako bude plánovaná maloobchodná cena. Zariadenie by malo byť expedované pre podporovateľov kampane v priebehu júna tohto roka.

Motorizovaný stabilizátor Steadicam Volt vydrží až osem hodín na jedno nabitie batérie