Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Gladius: Dron, ktorý sníma krásy prírody pod vodnou hladinou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Lietajúce drony sa stali dostupné pre širokú verejnosť, no málokto zrejme vie, že existuje aj ich vodná alternatíva v podobe diaľkovo ovládaných „ponoriek“. Najnovší prírastok do tejto špecifickej rodiny je dron Gladius, ktorý používateľom vo vysokom rozlíšení odhalí tajomstvá ukrývajúce sa pod vodnou hladinou.

Vodný dron Gladius váži 3 kilogramy a je dostupný vo verziách Standard a Advanced. Obe sú dodávané s 30 metrov dlhým vodiacim káblom spolu s bójkou obsahujúcou Wifi vysielač pre prenos bezdrôtový prenos snímaných dát na zemský povrch. K dispozície je aj voliteľná možnosť so 100 metrovým káblom, aby sa dron mohol dostať ďalej alebo hlbšie od svojej bójky. Maximálna hĺbka ponoru je 100 metrov.

Vodný dron Gladius

Krásy vodného života zosníma dron Gladius Standard v rozlíšení Full HD 1080p, zatiaľ čo model Advanced si polepšil so 4K kamerou. Zábery sú dosvietené prostredníctvom dvojice vstavaných LED reflektorov so svietivosťou 1200 lúmenov. Videá a aj statické fotografie (v rozlíšení 16 megapixlov) sa ukladajú na internú SD kartu.

Oba modely majú rôzne dosahy Wifi vysielača v bójke, pri modeli Standard je to do 30tich metrov, zatiaľ čo Advanced má dosah poriadnych 500 metrov. To znamená, že môže byť dostatočne ďaleko od operátora a vie sa ponoriť do hĺbky až 100 metrov v prípade dlhšieho kábla.

Vodný dron Gladius sa môže ponoriť do hĺbky až 100 metrov

Dron Gladius je vyrobený z hliníkovej zliatiny s elegantnou farebnou povrchovou úpravou. K pohybu pod vodnou hladinou využíva štyri vrtuľové turbíny. Maximálna rýchlosť dronu je 2 metre za sekundu. Dvojica lítium-polymérových batérií poskytne až 3 hodinovú prevádzku. Diaľkový ovládač môže pripomínať ovládač pre hernú konzolu a dajú sa do neho vložiť smartfóny s operačným systémom iOS alebo Android. Používateľ tak vidí „očami“ dronu pomocou streamovaného videa v rozlíšení 720p.

Vodný dron Gladius dokáže snímať videá v rozlíšení Full HD alebo 4K, podľa vybraného modelu

Vodný dron Gladius je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa už podarilo vyzbierať viac finančných prostriedkov, ako bola požadovaná suma 30 000 dolárov. Do konca kampane zostáva ešte mesiac a dron Gladius sa dá získať zástavou vo výške 599 dolárov za model Standard, alebo za 799 dolárov pre model Advanced. Prvé kusy dronov pre podporovateľov kampane by mali byť zasielané v júni 2017.

Diaľkový ovládač pre vodný dron Gladius má priestor pre vloženie smartfónu používateľa