Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slúchadlá, ktoré chránia váš sluch tak, že sa mu plne prispôsobia

Slúchadlá, ktoré chránia váš sluch tak, že sa mu plne prispôsobia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý z nás je jedinečný a tejto zásady sa držali aj vývojári slúchadiel Audeara, ktoré sú zamerané na prispôsobenie reprodukcie hudby presne podľa fyziologických vlastností sluchu používateľa tak, aby hudba pre neho znela lepšie, ale nie zbytočne ohlušujúco. K tomu slúži technológia, ktorá vytvorí profil sluchu používateľa presne na mieru, takže už nebude musieť siahať po aplikácii zakaždým, keď chce počúvať svoje obľúbené skladby.

Príliš hlasná hudba v slúchadlách môže skresľovať zvuk, ale tiež môže časom viesť až k poškodeniu sluchu. Nové slúchadlá Audeara sa spoliehajú na test sluchu nositeľa, z ktorého vytvoria jeho profil podľa reakcie na prehrávané zvuky.

Slúchadlá Audeara v spolupráci s mobilnou aplikáciou dokážu otestovať sluch nositeľa a podľa toho nastaviť prehrávanie presne na mieru

Test prebieha prostredníctvom mobilného zariadenia, na ktorom sa spustí sprievodná aplikácia pre systémy iOS a Android a prepojí sa so slúchadlami pomocou Bluetooth 4.2. Aplikácia spsutí zvukovú stopu do elektroniky slúchadiel, pričom prah počutia používateľa je vypočítavaný meraním reakcie na vygenerované tóny cez 8, 16 alebo 32 frekvenčných pásiem.

Výsledky testov môžu byť uložené a sledované v mobilnej aplikácii. Sluch používateľa sa však z iných dôvodov môže zhoršiť v priebehu času a preto výrobca odporúča jeho pravidelnejšie testovanie. Ak aplikácia zistí akékoľvek výraznejšie zníženie meraných hodnôt, upozorní používateľa na to, aby vyhľadal lekársku pomoc.

Krátky test poskytne slúchadlám Audeara informácie o sluchu nositeľa, na základe ktorých mu vytvoria osobný profil

Slúchadlá Audeara disponujú technológiou pre aktívne potláčanie okolitých ruchov a s prehrávačom môžu byť pripojené pomocou kábla alebo aj bezdrôtovo. Integrovaná lítium-iónová batéria má pri plnom nabití výdrž asi 12 hodín so zapnutou technológiou pre aktívne potláčanie hluku a so zapnutým Bluetooth, alebo 15 hodinovú výdrž len so zapnutým Bluetooth, či až 30 hodín na kábli s aktívnym potláčaním okolitého ruchu. Nechýba ani vstavaný mikrofón pre hand-free hovory so spárovaným smartfónom.

Používateľ si môže cez aplikáciu skontrolovať, či sa jeho sluch nezhoršil v priebehu času

Prvý prototyp slúchadiel bol vytvorený už v januári minulého roku, no až teraz sa vývojári dostali do predprodukčnej fázy vývoja. Financovanie sa rozhodli riešiť prostredníctvom start-up kampane, pričom zaujímavosťou je fakt, že cieľovú sumu získali už 15 hodín po jej spustení. Slúchadlá Audeara sú k dispozícii za zástavu vo výške 299 AUD (približne 212 EUR) a ich expedícia k podporovateľom kampane je naplánovaná na júl tohto roku.

Slúchadlá Audeara disponujú aj technológiou pre aktívne potláčanie okolitých ruchov