Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DJI odhaľuje technológiu pre identifikáciu a sledovanie dronov

DJI odhaľuje technológiu pre identifikáciu a sledovanie dronov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť DJI chce zrejme zmierniť niektoré obavy týkajúce sa súkromia v súvislosti s dronmi a zaviedla novú funkciu, ktorá je určená pre identifikáciu vlastných bezpilotných dronov. Technológia s názvom AeroScope vysiela informácie, ako je sériové číslo a nadmorská výška, aby pomohla príslušným orgánom pri sledovaní pohybu jednotlivých dronov.

Technológia AeroScope využíva už existujúce komunikačné spojenie medzi diaľkovým ovládačom a dronom, cez ktoré je schopná vytiahnuť základné telemetrické údaje, čiže lokalitu, nadmorskú výšku, rýchlosť, smer letu dronu spolu s jeho sériovým alebo registračným číslom, ktoré by sa dalo prirovnať k evidenčnému číslu vozidla.

Polícia, bezpečnostné agentúry a letecké úrady môžu byť vybavené špeciálnym prijímačom AeroScope, ktorý sa dá využiť pre zber informácií na to, aby v záujme verejnej bezpečnosti mali prehľad o pohybe dronov. Technológia bola už od apríla zavedená na dvoch medzinárodných letiskách a spoločnosť DJI ju nedávno demonštrovala aj v Bruseli, kde v momente zapnutia dronu sa zobrazila jeho pozícia na mape spolu s registračným číslom.

Spoločnosť DJI je naozaj aktívna v oblasti bezpečnosti v súvislosti s dronmi. V roku 2016 spustila systém takzvaného geofencingu, ktorý zabráni tomu, aby sa dron dostal do obmedzeného vzdušného priestoru. V minulom roku DJI vydalo softvér, ktorý obmedzil množstvo neregistrovaných dronov. Najnovšia technológia AeroScope bude pracovať so všetkými súčasnými dronmi z portfólia DJI a vďaka tomu, že využíva existujúce komunikačné spojenie, nevyžaduje si žiaden nový hardvér ani modifikácie.

DJI odhaľuje technológiu pre identifikáciu a sledovanie dronov.