Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VESA chce na CES 2018 prezentovať nové zobrazovacie štandardy

VESA chce na CES 2018 prezentovať nové zobrazovacie štandardy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asociácia Video Electronics Standards Association (VESA) oznámila, že dosiahla nový míľnik s počte viac ako 260 zaregistrovaných spoločností, ktoré zastupujú všetky oblasti spotrebnej elektroniky, v mobilnom a osobnom sektore výpočtovej techniky.

VESA zaznamenala silný nárast prijímania štandardov pre zobrazenie, čo bolo čiastočne spôsobené pokračujúcim rozmachom konektorov USB typu C a režimu DisplayPort Alt Mode. Nové zobrazovacie štandardy VESA umožnia vzniknúť zobrazovacím zariadeniam, ako sú HDR monitory, 8K televízory a monitory či náhlavné súpravy pre virtuálnu a rozšírenú realitu.

Asociácia VESA sa s mnohými týmito technológiami vo vývoji pochváli aj na výstave CES 2018, kde sa chystá demonštrovať aj nové produkty, ktoré ukážu všestrannosť, výkon a jednoduchosť použitia rozhrania DisplayPort a súvisiacich štandardov VESA.

Najnovší vývoj v oblasti všestranného pripojenia na CES 2018

 

Počas medzinárodnej výstavy spotrebnej elektroniky a technologických inovácií CES 2018, ktorá sa uskutoční 9. až 12. januára na výstavisku v Las Vegas, chce asociácia VESA návštevníkom zdôrazniť výhody zobrazovacích štandardov pre výpočtové systémy, digitálne displeje a spotrebnú elektroniku. Tie obsahujú:

High Dynamic Range (HDR) – VESA predvedie niekoľko komerčne dostupných monitorov pre profesionálne a hráčske odvetvie, ktorý sa vyznačujú vysokým kontrastom, vernosťou farieb a sýtom zobrazením, ktoré umožní najnovší HDR štandard VESA. Patria sem napríklad 27 / 32 palcové CHG70 a 49 palcové CHG90 HDR herné monitory Samsung. Tiež bude prezentovaný adaptér DisplayPort-HDMI pre 4K HDR televízory, ktoré pre moderný počítač poskytnú možnosť hrania a pozerania obsahu v zobrazovacom štandarde HDR.

Nové zobrazovacie štandardy VESA umožnia vzniknúť zobrazovacím zariadeniam, ako sú HDR monitory, 8K televízory a monitory či náhlavné súpravy pre virtuálnu a rozšírenú realitu.

Rozšírená a virtuálna realita – Asociácia má v pláne ukázať aj niekoľko náhlavných súprav pre zobrazenie virtuálnej reality, vrátane zariadenia DAQRI Smart Glasses, ktoré využíva konektor USB-C s režimom DisplayPort Alt Mode. DispleyPort cez USB typu C je ideálny spôsob, ako získať zobrazenie vo vysokom rozlíšení, HDR technológiou, napájaním zariadenia a dátovým prenosom v jednom, čo vyžadujú VR / AR náhlavné súpravy ďalšej generácie.

4K 120 Hz / HBR3 – vystavených bude aj niekoľko vysoko výkonných herných systémov, ktoré podporujú rozlíšenie 4K pri rýchlosti až 120 snímok za sekundu a vyššie s použitím technológie HBR3 (High Bit Rate 3). Tá dokáže prenášať dáta v rýchlosti až 8,1 Gigabitov za sekundu v jednom prúde. Podporovaný štandardom DisplayPort v1.4 tak HBR3 umožní zobraziť obsah na displeji s rozlíšením 8K alebo na viacerých 4 displejoch s použitím len jediného kábla DisplayPort alebo USB-C s režimom DisplayPort Alt Mode.

8K displeje – VESA tiež predstaví nedávno uvedený 32 palcový monitor Dell UltraSharp 8K UP3218K, ktorý využíva jeden vstup DisplayPort s HBR3 pre 8K video pri 30 Hz alebo dva vstupy DisplayPort pre 8K video pri 60 Hz a 10-bitovej farebnej hĺbke HDR.

Kompresia videa v 4K – Najnovšia verzia Display Stream Compression (DSC) vo verzii 1.2a integruje novú funkciu korekcie chýb Forward Error Correction. Tá bude demonštrovaná v 4K s komprimovaným a nekomprimovaným videom vedľa seba, aby predstavila vizuálne bezstratovú výkonnosť tohto štandardu. DSC umožní flexibilnejší, úspornejší prenos vo vysokom rozlíšení, ktorý je lepší ako v súčasnosti.

Ekosystém USB typu C s režimom DisplayPort Alt Mode – Asociácia VESA na CES 2018 predstaví najnovšie komerčne dostupné mobilné zariadenia, ktoré využívajú konektor USB typu C s režimom DisplayPort Alt Mode. Toto riešnie umožňuje dosiahnuť vysoký zobrazovací výkon v kombinácii s vysokorýchlostným prenosom dát a funkciami pre napájanie zariadenia prostredníctvom portu USB-C.