Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veľký test trojice technologicky vyspelých robotických vysávačov – 1. časť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
13. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Éra autonómnych zariadení, teda robotov s vlastným rozhodovaním, je k nám čoraz bližšie. Zoberme si také robotické vysávače. Stačí im nastaviť režim a o ostatné sa už postarajú. Dokáže to ale každý z nich rovnako? V redakcii sme si zobrali na mušku tri, ktoré patria medzi najvyspelejšie, a otestovali sme ich v náročných testoch.

Najnovším prírastkom medzi robotickými vysávačmi je Pure i9 od Electroluxu. Švédsky výrobca ako prvý na svete uviedol medzi ľudí robotický vysávač ešte v roku 2002. Po niekoľko ročnom odmlčaní prichádza zo severskej dielne nový model, ktorého tvar je iný ako ostatných súperov.

Druhý testovaný model je Roomba 960 z dielne iRobot. Americká firma dáva život vyspelým armádnym robotom, a tak by mal mať umelú inteligenciu, čiže autonómne navigovanie, jej vysávač v krvi. Táto Roomba síce nie je vlajkovou loďou výrobcu, ale jej parametre konkurujú aj vyšším modelom iných značiek. No a treba doplniť, že aj Roomba už oslavuje svoje 15. narodeniny a na konte má viac ako 1 000 patentov.

No a tretím súperom je model VR7000 od Samsungu. Pýši sa silným sacím výkonom ako aj batériou. Na rozdiel od súperov tu však nenájdete zametaciu kefku. Rohy totiž vysáva pomocou vysúvacej lišty. No a treba povedať, že z týchto troch vysávačov je najväčší.

Vysávače sme sa rozhodli testovať len na tvrdých podlahách, keďže na veľké koberce nie sú veľmi stavané. Hodnotil sa čas a najmä výsledok práce. Vždy sme zvolili len základný režim vysávania, ku ktorému sa používateľ dostane jednoduchým stlačením tlačidla.

Varenie je radosť. Ale určite vás rýchlo prejde, najmä keď máte potom všetko poupratovať. A ešte aj podlahu, na ktorej sa vám počas vášho kuchárskeho vystrájania vysypala povedzme ryža. Máme tu však robotických pomocníkov. Myslíte si, že ryža chutila aj im?

Pre spravodlivý test sme vybrali podlahu v kuchyni s plochou takmer 3 metre štvorcové a 169 gramov ryže pre každý vysávač. Ako prvý sa do vysávania pustil Electrolux. Na naše prekvapenie však už po 5tich minútach zastal, hoci bolo na podlahe stále veľa zvyšnej ryže. Tak sme ho opäť zapli a zariadenie vysávalo ďalšie tri minúty. Ryža po ňom zostala najmä v rohoch. Celkovo tak dokázal zozbierať necelých 83 percent vysypanej ryže za 8 minút počas až dvoch zapnutí.

Veľkého redakčného testu sa zúčastnili robotické vysávače od spoločností Electrolux, iRobot a Samsung.

iRobot sa do svojho prvého upratovania celkom rýchlo rozbehol. Ryžu hltal pomerne úspešne. Nie celkom v prospech vysávača fungovala tento raz bočná zametacia kefka. Ryžu na podlahe totiž odstreľovala pred zariadenie, a to aj na miesta, kde už povysávané bolo. iRobotu to však nevadilo a vrátil sa aj pre odstrelenú ryžu. Aj po iRobote zostalo zopár zrniek v rohoch. Celkovo mu efektívne upratovanie trvalo 11 minút bez zastavovania a za tento čas povysával až takmer 96 % ryže.

Samsung sa ako jediný pustil aj do rohov. Veľkým mínusom pre neho však bolo jedno miesto, ktoré počas cyklu ani raz neprešiel akoby bolo začarované. Zostala na ňom samozrejme ryža. Celkovo z nej povysával necelých 95 percent, čo je tiež veľmi dobré číslo. To čo ale nepoteší je, že mu to trvalo až hodinu.

Po prvej disciplíne môžeme povedať, že najmenej rozsypanej ryže zozbieral Electrolux, no minul na to najmenej času. Vysvetliť sa to však dá zrejme aj horšou navigáciou, keďže na si celý priestor vyčlenil len skromných 5 minút. Získal teda 1 bod. 2 body patria Samsungu, ktorý síce vyzbieral viac ako Elektrolux, no potreboval na to až hodinu. Opäť to možno pripísať nie celkom dokonalej navigácii v priestore. No a víťazom tejto disciplíny s 3 bodmi je jednoznačne iRobot. Za 11 minút stihol zozbierať takmer 96 percent vysypanej ryže.

Určite si viete predstaviť, najmä tí, ktorí skoro ráno vstávate, že príprava raňajok je takto zavčasu oveľa ťažšia. Najmä ak sme sa práve prebudili. Nejeden krát sa preto určite stalo, že s rozospatými očami putovali kukuričné vločky pre deti namiesto do misky, šup na podlahu. Ak však máte doma robotický vysávač, mohol by vám s tým po vašom odchode do práce pomôcť, ak si na to samozrejme trúfne.

So simulovaným vysypaním kukuričných vločiek v jedálenskom kúte sa snažil popasovať Electrolux. Niektorým miestam sa venoval podrobnejšie a prešiel ich aj dvakrát. S inými strávil menej času. Veľký problém mu robia najmä závesy či záclony. Berie ich totiž ako prekážku, či stenu, a tak pod ne nešiel. Zostali tam teda zabudnuté vločky. Celkovo vysával len 16 minút a zozbieral necelých 83 % vločiek.

iRobot sa opäť spoľahol na svoju navigáciu. Priestor si zmapoval a rozložil. Prešiel takmer všetky miesta. Dokonca aj medzi nohami stoličiek, ktoré prácu vysávačom výrazne sťažovali. Ako náhle zistil, že sa dostal k nohe, urobil okolo nej elegantnú otočku. Závesy ani záclony mu nevadili, a tak ich bez problémov podliezal a vysával aj pod nimi. Jeho práca trvala 42 minút a spratal 96 % vločiek.

Samsung v tomto teste trošku doplatil na svoju veľkosť. Nedostal sa totiž medzi nohy stoličiek, a tak sa snažil vysávať len tam, kde to bolo možné. Vločky po jeho vysávaní však zostali na mieste, ktoré mal prístupné aj z inej strany, no nevyužil to. So závesmi si nerozumel tak dobre ako iRobot, ale lepšie ako Electrolux. Len veľmi opatrne sa ich snažil podliezť, no nie vždy sa odvážil, a tak vločky pod nimi tiež zostali. Zozbieral 92 % vločiek a trvalo mu to až hodinu a 12 minút.

Aj v druhej bol najrýchlejší Electrolux, ale zároveň aj najmenej zozbieral, pomer času a výkonu mu však priniesol 2 body. Samsungu išlo o život, keďže sa na tejto disciplíne takmer celý vybil. Pri takomto častom nabíjaní sa nielenže spotrebuje viac elektrickej energie, ale najmä sa znižuje životnosť batérie. Takže bod mu teraz dávame len 1. No a 3 body poputujú aj v tomto kole pre iRobot, ktorý si s viac ako 40timi minútami išiel svojou zlatou strednou cestou a aj na pohľad po ňom zostalo najmenej vločiek na zemi.

Vysávače teraz čakajú ešte ďalšie tri testy, ale ako to celé dopadlo, vám prezradíme až nabudúce.