Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompaktný fotoaparát Sony RX100 VI s najrýchlejším automatickým ostrením

Kompaktný fotoaparát Sony RX100 VI s najrýchlejším automatickým ostrením
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe to kompaktné fotoaparáty vôbec nemajú ľahké v porovnaní s výkonnými kamerami v smartfónoch. Aj preto sa výrobcovia snažia spotrebiteľov prilákať ku kompaktom prostredníctvom nejakých výnimočných funkcií. Najnovší kompaktný fotoaparát Sony RX100 VI chce zaujať najmä svojim objektívom Zeiss 24-200 mm f / 2.8-4.5 spolu s 20,1-megapixlovým senzorom Exmor a údajne najrýchlejším automatickým ostrením na svete. To všetko v malom tele s váhou len 301 gramov.

Nový kompaktný fotoaparát RX100 VI dostal do výbavy objektív s rozsahom priblíženia 24-70 mm a svetelnou citlivosťou f / 1,8 - 2,8. Priblíženie objektívu tak pokryje väčšinu praktických ohniskových vzdialeností pri snímaní, čo je dostačujúce pre viacerých bežných používateľov. Snímač Exmor má veľkosť 1 palec a jeho rozlíšenie je 20,1 megapixlov. Zabudovaná stabilizácia obrazu pre elimináciu rozmazania a otrasov fotoaparátu je dostatočne dobrá na to, aby simulovala rýchlosť uzávierky o štyri stopy rýchlejšie, ako v skutočnosti používate.

Kompaktný fotoaparát Sony RX100 IV.

Automatické ostrenie má 315 bodov fázovej detekcie, čo pokrýva 65 percent záberu a navyše spoločnosť Sony tvrdí, že je to najrýchlejšie automatické ostrenie na svete (pre 1 palcový snímač) s rýchlosťou zaostrenia len 0,03 sekundy. Kontinuálne snímanie s rýchlosťou 24 snímok za sekundu a kontinuálny autofocus robia z tohto fotoaparátu šikovný nástroj pre snímanie rýchlych akcií napríklad pri športe. Zaostrovanie funguje aj s vysúvacím elektronickým hľadáčikom, pričom fotoaparát dokáže sledovať kam sa používateľovo oko pozerá v zábere a nastaví podľa toho ostrenie.

Ak by neboli výsledky očného AF systému pre vás dostačujúce, môžete si palcom na zadnom dotykovom displeji vybrať vlastné body zaostrenia. Zadný displej sa dá vyklopiť o 180 stupňov pre selfie zábery alebo o 90 stupňov pre fotenie z nízkych uhloch. Vo výbave sa nachádza aj vysúvací blesk.

Kompaktný fotoaparát Sony RX100 IV.

Fotoaparát zvláda nakrúcať videá v rozlíšení 4K aj v režime Hybrid Log Gamma 4K HDR či S-Log3 pre snímanie s plochým profilom. K dispozícii je aj nakrúcanie spomalených záberov pri rýchlosti 120 snímok za sekundu v rozlíšení 1080p alebo ak ste ochotný obetovať vysoké rozlíšenie, tak až pri rýchlosti 1 000 snímok za sekundu. Už štandardom je výbava vo forme Wi-Fi, Bluetooth a NFC pre bezdrôtové ovládanie, rýchle zdieľanie a úpravu nastavení na diaľku.

Všetky tieto funkcie znejú naozaj zaujímavo a fotoaparát Sony RX100 VI má šancu sa stať kompaktným všestranným nástrojom pre každodenné používanie. Jedinou prekážkou by však mohla byť jeho cena, ktorú výrobca stanovil až na 1 200 dolárov. Zrejme sa tak väčšina používateľov opäť vráti k svojim fotoaparátom vo smartfónoch.

Kompaktný fotoaparát Sony RX100 IV.