Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svetu boli odhalené prvé reálne spotrebiteľské 8K televízory

Svetu boli odhalené prvé reálne spotrebiteľské 8K televízory
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výstavu IFA 2018 v Nemecku si zvolili až dve juhokórejské spoločnosti pre oznámenie svojich prvých modelov televízorov s rozlíšením 8K. A nie je to nikto iný ako Samsung a LG, ktorí spolu vzájomne súperia o toto prvenstvo. Samsung sa pochválil 8K televízorom Q900R s QLED panelom, ktorý disponuje umelou inteligenciou pre pretváranie obsahu do 8K, zatiaľ čo LG predstavilo 8K televízor s uhlopriečkou až 88 palcov, ktorý je vybavený vlastnou osvedčenou technológiou OLED.

Spoločnosť Samsung vstupuje na neprebádané pole 8K obrazových panelov so svojim televízorom Q900R (alebo Q900FN, v závislosti od regiónu). Ten je založený na QLED technológii kvantových bodov, ktorú vyvinul samotný Samsung, a ktorá je navrhnutá tak, aby mohla lepšie konkurovať OLED panelom.

Televízor Q900R má viac ako 30 miliónov obrazových bodov. No keďže sa 8K obsahu zrejme tak skoro nedočkáme, pripravil si výrobca systém algoritmov umelej inteligencie, ktoré transformujú obsah z nižšieho rozlíšenia na rozlíšenie 8K, takzvaný upscaling. Podľa tvrdenia spoločnosti Samsung tento systém dokáže transformovať takmer ľubovoľný obsah bez ohľadu na jeho kvalitu či zdroj, či už pochádza zo streamovacej služby, set-top boxu, USB flash disku alebo dokonca aj zo zrkadlenia displeja smartfónu.

8K QLED televízor Samsung Q900R (Q900FN).

Obrazový panel má jas až 4 000 nitov a podporuje HDR+. To je nový štandard technológie High Dynamic Range, ktorý pracuje s dynamickými metadátami pre každý jeden zobrazený snímok, namiesto statických metadát, ktoré využíva HDR10. Pre čo najvernejšie zobrazenie čiernej farby a jej odtieňov sú televízory vybavené technológiou stmievania Direct Full Array Elite. Tá umožňuje zosivieť alebo vypnúť špecifické oblasti podsvietenia. Panel sa pritom môže pochváliť 100 percentnou farebnou škálou.

Televízory Samsung QLED Q900R (Q900FN) budú dostupné v uhlopriečkach 65, 75, 82 a 85 palcov. Zatiaľ neboli oznámené žiadne detaily o cenách. Nové 8K televízory by sa na niektorých trhoch mali objaviť už od konca septembra.

8K QLED televízor Samsung Q900R (Q900FN).

Obsah v 4K sa v dnešnej dobe pomaličky stáva bežným a tak sa výrobcovia televízorov už teraz zamerali na ďalší evolučný skok v kvalite obrazu, ktorým je 8K rozlíšenie so 7 680 x 4 320 pixlami. Podľa očakávaní by sa v roku 2022 pritom malo predať viac ako 5 miliónov kusov 8K televízorov (podľa tlačovej správy LG). Ani juhokórejská spoločnosť LG teda nelenila a využila priestor výstaviska v Berlíne na predstavenie prvého 8K OLED televízora na svete.

Nový 8K OLED televízor má obriu obrazovku s uhlopriečkou 88 palcov. Výrobca zatiaľ neuviedol detailnejšie informácie.

„Prvá 8K OLED televízia LG je vrcholom technologického úspechu a ďalším vývojovým krokom v oblasti zobrazovacej technológie,“ povedal Brian Kwon, prezident LG Home Entertainment Company. „4K OLED zohralo dôležitú úlohu v pretváraní televízneho priemyslu a spoločnosť LG je presvedčená, že 8K OLED urobí to isté.“

LG 8K OLED TV.

LG 8K OLED TV.