Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Facebook vydáva vlastný reproduktor s displejom pre videohovory

Facebook vydáva vlastný reproduktor s displejom pre videohovory
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Facebook sa opäť púšťa do oblasti hardvéru a tentoraz prináša dve zariadenia s názvom Portal a Portal+. Tie v sebe spájajú tablet a reproduktor a sú navrhnuté najmä pre videohovory. Do výbavy získali dokonca digitálnu hlasovú asistentku Amazon Alexa.

Zariadenia Portal a Portal+ sú podobné Amazon Echo Show, no logicky väčší dôraz kladú na službu Facebook Messenger, ktorú tak používatelia môžu využiť aj bez svojho smartfónu alebo notebooku. Navyše sa veľa vecí dá spraviť s pomocou hlasových príkazov. Známo a priatelia pritom nemusia používať nevyhnutne Portal, pretože zariadenie je schopné uskutočniť a prijať hovor zo služby Facebook Messenger z telefónu alebo tabletu. Do hovoru sa pritom môže zapojiť naraz až sedem ľudí.

Zariadenia Portal a Portal+ sú podobné Amazon Echo Show, no logicky väčší dôraz kladú na službu Facebook Messenger, ktorú tak používatelia môžu využiť aj bez svojho smartfónu alebo notebooku.

Štandardné zariadenie Portal dostalo do výbavy 10 palcový displej s rozlíšením 1280 x 800 pixlov, zatiaľ čo Portal+ disponuje až 15 palcovým displejom s rozlíšením 1920 x 1080 pixlov, ktorý sa navyše dá otáčať okolo na svojom stojane. Zariadenia používajú takzvanú „inteligentnú kameru“, ktorá je založená na algoritmoch umelej inteligencie a napríklad priblíži záber na nejakú akciu. Inteligentný by mal byť aj zvuk prostredníctvom dvoch reproduktorov, ktoré minimalizujú hluk z pozadia a zvyšujú hlas hovoriacej osoby bez ohľadu na to, kde sa nachádza.

Portal+ disponuje až 15 palcovým displejom s rozlíšením 1920 x 1080 pixlov, ktorý sa navyše dá otáčať okolo na svojom stojane.

K dispozícii sú aj klasické služby digitálnej asistentky Amazon Alexa, čiže všetko od hlásenia počasia, dopravy, najnovších správ, plánovaných udalostí v kalendári až po počúvanie hudby či prezeranie videí. Podpora aplikácií je zatiaľ obmedzená, čo sa týka hudby je to Spotify Premium a pre video je to Facebook Watch. Spoločnosť Facebook sľubuje aj nejaké zaujímavé efekty rozšírenej reality najmä pre deti.

Nové zariadenia Portal a Portal+ sa dajú predbežne objednať za cenu 199 dolárov, respektíve 349 dolárov. Začiatok distribúcie je naplánovaný na november.

Facebook sľubuje aj zaujímavé efekty rozšírenej reality najmä pre deti.