Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé 8K TV Sony nastúpili rovno s poriadne veľkými obrazovkami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská Sony na tohtoročnej výstave CES v Las Vegas predstavila svoje prvé 8K televízory Bravia Master série Z9G. K dispozícii bude model s 85 palcovou uhlopriečkou a model s obrovskou až 98 palcovou uhlopriečkou.

Nové televízory Sony Bravia Master Z9G síce majú rozlíšenie 8K, no v súčasnosti nie sú dostupné televízne relácie a filmy v takomto vysokom rozlíšení. Aj preto sa Sony, rovnako ako iní výrobcovia 8K televízorov, rozhodlo prísť s technológiou, ktorá dokáže konvertovať obsah z rozlíšenia 4K a nižšieho až na rozlíšenie 8K.

Spoločnosť tvrdí, že obrazový procesor X1 Ultimate má špeciálny algoritmus vyvinutý pre 8K, ktorý inteligentne deteguje a analyzuje každý objekt v obraze, čo používateľovi prinesie ostré detaily a vyšší kontrast pre realistickejšie zobrazenie, tak ako to mali v zámere priniesť na obrazovky tvorcovia filmov a iného obsahu.

8K televízor Sony Bravia Master Z9G.

Nové 8K televízory Sony sa môžu tiež pochváliť portom HDMI 2.1 s prenosovou rýchlosťou 48 Gbps, takže sú kompatibilné aj pre rýchlejšie snímkovanie, ktoré by mohlo v budúcnosti prísť, ako napríklad 4K pri 120 snímkach za sekundu alebo 8K pri 60 snímkach za sekundu. Televízory podporujú aj režim variabilnej obnovovacej frekvencie, automatický režim nízkej latencie pre hranie hier a technológiou pre vylepšenie zvuku.

Rovnako ako súčasné menšie modely s rozlíšením 4K, aj nová séria 8K televízorov Z9D disponujú lokálnym full-array LCD podsvietením. Využívajú teda LED moduly, ktoré sa dajú nezávisle riadiť a dokážu inteligentne zvyšovať jas v oblastiach, kde je potrebné ho posilniť.

8K televízor Sony Bravia Master Z9G.