Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG má prvý 8K OLED TV a umelú inteligenciu v spotrebičoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americké podujatie CES 2019 pritiahlo aj juhokórejského výrobcu LG. Ten si pre návštevníkov pripravil množstvo nových zariadení a spotrebičov, ktorých spája umelá inteligencia v podobe technológie ThinQ. Najviac však zrejme zarezonoval OLED televízor, ktorý sa vďaka svojmu flexibilnému panelu celý zroluje a skryje do základne v podobe stolíka. Popri ňom sa však na svetlo sveta dostali aj ďalšie zaujímavé novinky.

Spoločnosť LG sa v oblasti domácej zábavy už dlhší čas sústredí najmä na televízory s OLED obrazovým panelom. Ten sa vyznačuje tým, že jednotlivé obrazové body, teda pixle, majú samostatný zdroj svetla. Televízor je tak schopný zobraziť živšie a jasnejšie farby, zároveň s naozaj čierno-čiernou farbou vo veľmi tenkom paneli, keďže nepotrebuje LED podsvietenie. Tento rok sa pritom juhokórejskí vývojári pochválili vôbec prvým OLED televízorom s gigantickou uhlopriečkou až 88 palcov a s impozantným rozlíšením 8K.

„Skúste nájsť jeden zobrazovací bod. Je to naozaj ťažké, takmer nemožné a nezáleží na tom, ako blízko ste pri obrazovke. Je naozaj veľmi náročné vidieť individuálne pixle. Až tak detailné je toto zobrazenie,“ hovorí pán Ken Hong, LG Electronics.

Hoci si na 8K obsah ešte nejaký ten čas počkáme, možno do nejakého najbližšieho svetového športového podujatia, televízor disponuje technológiou, ktorá už teraz dokáže transformovať obsah z nižšieho rozlíšenia práve do toho 8K. Postará sa o to aj 2. generácia procesora Alpha 9, ktorý sa usídlil aj v ďalších modeloch televízorov LG pre rok 2019.

„Procesor dodá oveľa vyšší výkon, vyššie rozlíšenie a v skutočnosti aj lepšiu umelú inteligenciu.“

Výrobca na výstave CES uviedol aj nové modely LCD televízorov s obrazovou technológiou označovanou ako Nano Cell.

„Nano Cell technológia nám pomáha ku kvalitnému spracovaniu obrazu aj v rámci LCD technológie.“

To, že technológii OLED patrí budúcnosť sa LG snaží dokázať aj rôznymi inovatívnymi projektmi. Návštevníkov výstavy CES 2019 vývojári doslova šokovali so svojim 65 palcovým 4K OLED televízorom, ktorého panel sa môže zrolovať a úplne celý zmiznúť do štýlovej nízkej skrinky, v podobe stolíka do obývačky. No televízor môže zároveň slúžiť aj ako centrum hudby.

„Máme režim s maximálne vysunutým panelom, režim Zero View, kedy sa televízor celý schová do základne a režim Line View. Vtedy sa obrazovka zasunie do výšky asi jednej štvrtiny obrazovky. V tomto režime sa dá prehrávať hudba, zobraziť čas, počasie, obrázky alebo fotky, čiže má veľa funkcií.“

Základňa zároveň slúži ako soundbar, čiže zvukový panel s technológiou priestorového ozvučenia Dolby Atmos. Používateľ tak získa kompletný systém domáceho kina v jedinom zariadení.

Inováciám sa pod juhokórejskými rukami vývojárov nevyhýbali ani bežné domáce spotrebiče ako sú práčky či sušičky. Tie sa, rovnako ako iné produkty z dielne LG, vyzbrojili kontextovou umelou inteligenciou ThinQ, ktorá tento rok opäť oveľa lepšie rozumie ľudskej reči a potrebám používateľov.

„Porozumie tomu, čo potrebujete na základe histórie vášho správania. Takže napríklad, ak používate práčku každý deň, každý týždeň po dva, tri roky, umelá inteligencia bude vedieť, že je zvyčajný čas prania a sama sa spýta, či si nechcete dať vyprať oblečenie.“

A zariadenia budú po novom aj navzájom prepojené. Ak teda používateľ napríklad siahne po ručnom vysávači, umelá inteligencia sa ho spýta na to, či by nemala radšej pustiť robotický vysávač, aby človek s vysávaním nestrácal čas.

Okrem klasických práčok a sušičiek doplnil portfólio aj aktualizovaný model špeciálneho zariadenia pre prevzdušnenie, navoňanie a vyrovnanie oblečenia. Styler v podobe šatníka tak upraví košele, tričká, saká, ale aj nohavice.

„Nečistí to škvrny, no väčšina ľudí perie veci, keď zapáchajú alebo keď sú pokrčené. Čiže môžete sem vložiť hodváb aj vlnu. Styler nepoužíva žiadne chemikálie, len vodnú paru pre vyčistenie, osvieženie, vyrovnanie a sterilizáciu oblečenia.“

Automatické kávovary si nepochybne našli cestu do väčšiny dnešných domácností, no čo si takto v podobnom duchu spraviť aj vlastné pivo? Presne to si dal za cieľ nový spotrebič HomeBrew, ktorý funguje na jednoduchom princípe. Stačí do neho vložiť zásobník s vodou a kapsule s vybranými ingredienciami, stlačiť tlačidlo a už len vyčkať dva týždne, kým prebehne celý pivný proces zrenia. Jedná várka obsahuje až 5 litrov zlatistého moku.

„Môžete vybrať zásobník a začať variť ďalšie pivo, zatiaľ čo pijete prvú várku, alebo ho tam necháte a pivo si čapujete priamo zo zariadenia,“ dodáva pán Ken Hong, LG Electronics.

No a popri tom všetkom pútal pozornosť aj pomerne nový smartfón, predstavený ešte v poslednom kvartáli minulého roka. V40 ThinQ si prináša 5 kamier, 2 vpredu a 3 vzadu. Práve fotenie a spracovanie fotiek je jeho prednosťou a popri mnohom inom si priniesol aj zaujímavé pohyblivé fotografie. V rámci smartfónov pritom výrobca potvrdil aj jeho odhodlanie priniesť jeden z prvých mobilov, ktorý už bude fungovať aj so sieťou 5G.