Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

PIQO: Malý projektor, ktorý dokáže veľké veci

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Projektory s vysokým rozlíšením sa v poslednom období stávajú menšími a cenovo dostupnejšími. Vyniknúť v tejto oblasti sa snaží nový projektor Piqo, ktorý z malej kocky vyčaruje obraz v rozlíšení Full HD na plochu s uhlopriečkou až 240 palcov (6,1 metra).

Projektor Piqo má podobu kocky s 5,7 centimetrovými stranami, ktorá váži len 210 gramov. V nej je zabalený dotykový ovládací panel, batéria s výdržou až 5 hodín prehrávania videa, pár reproduktorov navrhnutých odborníkmi z Harman Kardon a Bose, a gravitačný snímač, ktorý skoriguje skreslené uhly obrazu. Projektor s rozlíšením 1080p môže premietať obsah na stenu alebo strop. Má svetelnosť len 200 lúmenov, takže je vhodný do tmavších miestností, kde však dokáže premietať obraz s uhlopriečkou až 240 palcov (6,1 metra).

Miniatúrny projektor PIQO.

Piqo beží na upravenom operačnom systéme Android, takže sa dá použiť pre prehrávanie obsahu z obľúbených služieb Netflix, YouTube alebo Google Play. S ostatnými zariadeniami sa spája prostredníctvom Wi-Fi alebo Bluetooth pripojenia a používateľ môže zrkadliť obsah zo smartfónu, tabletu, notebooku alebo herných konzol. Obsah sa dá premietať aj cez HDMI, microSD alebo z flash disku. Samotný projektor má 16 GB vnútorné úložisko, takže používateľ môže do neho nahrať niektoré média, ktoré nemôže streamovať.

Miniatúrny projektor PIQO.

Projektor sa dodáva s malým diaľkovým ovládaním a v príslušenstve sa nachádza aj malý statív, ktorý umožní jeho jednoduché nastavenie voči premietacej ploche. V režime Bluetooth reproduktora dokáže na jedno nabitie batérie prehrávať obľúbenú hudbu po dobu až 50 hodín.

Vývojári majú za sebou úspešnú start-up kampaň na portáli Indiegogo, kde sa im podarilo vyzbierať neuveriteľnú čiastku viac ako 1,66 milióna dolárov. Šokujúca je aj cena projektora, ktorá je v akcii znížená iba na 399 dolárov, z plánovanej maloobchodnej ceny 700 dolárov. Dodávky prvých kusov sa majú začať v marci 2019.

Miniatúrny projektor PIQO.