Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligencia spája nové domáce spotrebiče a elektroniku Samsung

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kúpili ste si pred pár rokmi televízor a už sa vám zdá pri tých dnešných malý? Alebo ste sa presťahovali do väčšej domácnosti a v nej sa váš prijímač akosi zmenšil? Juhokórejský Samsung sa s takýmito problémami rozhodol skoncovať.

Jeho inovatívny prístup k zobrazovaciemu displeju s názvom Micro LED naozaj prekvapil. V rámci neho si totiž môže používateľ z malých modulov vyskladať taký veľký televízor aký práve potrebuje. No nielen s tým sa vývojári z Ázie hrdili na výstave CES 2019. Noviniek bolo samozrejme viac.

Asi najväčšou inováciou juhokórejských vývojárov bola na americkom podujatí technológia, ktorá pomôže používateľovi, aby si doslova personalizoval veľkosť obrazovky svojho televízora.

„Prinášame víziu, ktorá zmení konvenčný pohľad na televízory. A jej hlavným jadrom je technológia Micro LED. Tento modulárny dizajn prinesie okrem iného aj širokouhlé panoramatické displeje, ktoré diváka doslova vtiahnu do deja,“ hovorí pán Dave Das, Samsung Electronics America.

Vďaka systému menších LED modulov si ich môže totiž používateľ pospájať hneď niekoľko a vytvoriť si tak televízor s ľubovoľnou uhlopriečkou, ktorú práve jeho obývačka znesie, až do veľkosti viac ako 5 a pol metra.

Popri víziách sa však pracovalo aj na reálnych zariadeniach. Tým je i najnovším QLED televízor s rozlíšením 8K, s uhlopriečkou až 98 palcov.

„S technológiou Quantum DOT a s priamym plnoformátovým stmievaním LED osvetlenia prináša televízor nové rozmery farieb a najmä taký zvýšený kontrast, ktorý viaceré iné televízory nedokážu zobraziť,“ dodáva pán Dave Das, Samsung Electronics America.

Nechýba podpora HDMI 2.1 a rovnako aj prevod videí s menším rozlíšením, pomocou umelej inteligencie, do rozlíšenia 8K v reálnom čase. Používateľom bude pomáhať hľadať nový multimediálny i umelá inteligencia Google Assistant, Amazon Alexa, ale aj ázijská Bixby, cez mikrofón v diaľkovom ovládaní, dokonca aj keď je vzdialený od úst používateľa.

„Ahoj Bixby, čo je dnes večer v telke?,“ pýta sa pán Yoon Lee, Samsung Electronics America.

„Zobrazujem všetko čo sa dnes večer hrá. Čo z toho chcete pozerať?,“ odpovedá Bixby.

Bixby sa už udomácnila aj v domácich spotrebičoch ako sú chladničky so systémom Family Hub. Verzia 4.0 dokáže komunikovať s používateľom a na displej posielať a nechávať odkazy pre ďalších členov domácnosti.

„Nové funkcie sa dostanú do spotrebičov Family Hub, ktoré už mnohí ľudia používajú, a to pomocou aktualizácie systému,“ hovorí pán John Herrington, Samsung Electronics America.

Všetky spotrebiče dokážu byť aj navzájom prepojené, a tak vám môže napríklad chladnička podľa rozpoznaných surovín, ktoré chladí, navrhnúť recept na ich prípravu a zároveň aj spustiť zohriatie elektrickej rúry na teplotu požadovanú v recepte. Čo sa týka práčok, tak tam zasa pribudne funkcia super rýchleho prania, ktorá dokáže vyprať plne naloženú práčku len za 30 minút.

Inováciami si prešli aj produkty z oblasti IT, a tak sa návštevníkom predviedli nové zariadenia ako napríklad Notebook 9 Pro. Nadšenci počítačových hier dostali zasa nový model z radu Odyssey.

„Poháňa ho 8ma generácia procesora Intel so 6timi jadrami. O grafiku sa stará Nvidia GeForce RTX 2080 a o jej optimálny výkon dômyselný systém chladenia,“ hovorí pani Alanna Cotton, viceprezidentka, Samsung Electronics America.

V oblasti IT zobrazovania sa predstavil koncept monitorov, ktoré potrebujú minimálne miesto na stole používateľa a dajú sa polohovať a nastavovať podľa potreby, čím šetria miesto na stole.
„Ako ho práve nepoužívate, môže ho priklopiť k stene. Vieme, že potrebujete miesto na stole, a tak sme káble ukryli do jeho nastavovacieho ramena,“ dodáva Alanna Cotton, viceprezidentka, Samsung Electronics America.

Ázijských noviniek bolo teda viac ako dosť. Spája ich pritom vlastnosť uľahčiť ľuďom život, a tak sa zrejme mnohí návštevníci výstavy CES 2019 už nevedia dočkať, kedy si ich vyskúšajú i naživo doma.