Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 90

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výstava CES 2019 je nepochybne tým podujatím, ktoré do života prinesie množstvo nových technológií. Mnohé z nich sa oplatí vidieť a tak sme aj dnes pre vás pripravili výber niektorých, ktoré zaujali náš tím.

Osobný robot Temi by sa dal v podstate popísať ako taký tablet na kolieskach. Vďaka množstvu senzorov a pomocou algoritmov umelej inteligencie dokáže Temi vnímať okolité prostredie, vyhýba sa prekážkam a pamätá si určité miesta v domácnosti. Bezpečne tak zvládne nasledovať svojho majiteľa, ktorý má všetky funkcie robota vždy po ruke. Používateľ môže svojho pomocníka ovládať buď prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie alebo mu jednoducho zadá hlasový príkaz. Robot Temi zatiaľ komunikuje v angličtine a čínštine, no výrobca pripravuje podporu ďalších 25 jazykov.

Vývojári zo spoločnosti Newton's Box vytvorili prvý automatizovaný psí záchod, ktorý nezanechá neporiadok a ani smrad. Má označenie INUBOX a jeho výklopná plošina, ktorá sa štandardne nachádza na podlahe, priláka psa špeciálnou arómou. Snímače na plošine zistia, kedy na nej pes stojí a zároveň detegujú pevný alebo kvapalný odpad. Po odchode psa sa plošina automaticky sklopí do hlavného zariadenia a exkrementy spadnú do spodnej časti s pieskom. Robotický škrabák dočistí plošinu a robotická ruka potom vyberie odpad a presunie ho do ekologického vrecka, ktoré sa po naplnení uzatvorí.

Kamera do auta Road Patrol sa môže stať prvou obrannou líniou pred potenciálnymi nehodami. Kolíznu udalosť zaznamená v rozlíšení Full HD s podporou technológie HDR, ktorá zaistí kontrastné zábery. Objektív má široký pozorovací uhol až 145 stupňov. Na opačnej strane kamery Road Patrol sa nachádza 3,7 palcový IPS displej. K vyššej bezpečnosti na ceste pritom prispeje aj pokročilý asistenčný systém, ktorý dokáže vodiča varovať pred blížiacou sa kolíziou. Systém výstrahy sa aktivuje aj v prípade, že vodič náhle vybočí z jazdného pruhu.

Robotický systém ElliQ funguje podobne ako známi digitálni hlasoví asistenti, no je zameraný na mentálnu stimuláciu osamelých seniorov. ElliQ využíva umelú inteligenciu, kameru a mikrofóny pre rozpoznanie toho, či používateľ niečo hovorí, pozerá televíziu alebo robí niečo iné. Ak zistí, že senior je dlhší čas nečinný, začne s ním verbálne komunikovať, povie mu vtipy alebo nadviaže triviálny rozhovor, ponúkne prehrávanie obľúbených hudobných skladieb či videí. Asistenta ElliQ môžu seniori využiť aj pre plánovanie úloh či nastavenie hlasových upozornení. Napríklad aj pre pripomenutie toho, kedy majú užiť svoje lieky alebo sa napiť vody.

Prenosná nabíjačka AtomXS Emergency Charger je dostatočne kompaktná na to, aby sa zmestila do vrecka či na kľúčenku. Napriek tomu v sebe ukrýva silu, ktorá na niekoľko hodín opäť oživí batériu vo vašom smartfóne. Model s kapacitou batérie 800 mAh dokáže niektorým mobilom poskytnúť dostatok energie pre viac ako dve hodiny prevádzky, zatiaľ čo pri modeli s 1 300 mAh batériou sa výdrž smartfónu môže natiahnuť aj na viac ako tri hodiny. Kompaktná nabíjačka AtomXS sa dodáva v troch verziách, s konektorom Lightning, Micro USB alebo USB typu C.