Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony má najmenšiu a najľahšiu kompaktnú kameru na svete

Sony má najmenšiu a najľahšiu kompaktnú kameru na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová ultra kompaktná vodotesná kamera Sony RX0 II je jasne zameraná na tvorcov obsahu. Disponuje širokouhlým 24 mm objektívom a stabilizačným systémom, spolu s obstojným mikrofónom a výklopným displejom, ktorý sa dá využiť aj pre snímanie selfie záberov.

Nová vrecková kamera RX0 II má rozmery 59 x 40,5 x 35 milimetrov a váži len 132 gramov. Do výbavy dostala obrazový CMOS snímač Exmor s rozlíšením 15,3 megapixlov, ktorý spolupracuje s obrazovým procesorom BIONZ X. Širokouhlý 24 mm objektív Zeiss Tessar T so svetelnou citlivosťou F 4.0 prináša snímanie s minimálnou ostriacou vzdialenosťou len 20 cm. Samotná kamera je vodotesná až do hĺbky 10 metrov bez použitia puzdra a mala by byť tiež odolná voči prachu, pádom a nárazom.

Kompaktná kamera Sony RX0 II.

Starší model kompaktnej kamery RX0 nezvládal nakrúcanie v rozlíšení 4K, no nová verzia to konečne umožňuje. Síce len v rýchlosti 30 snímok za sekundu, no používateľ môže nakrúcať aj super spomalené videá pri rýchlosti 1 000 snímok za sekundu, samozrejme s obetovaním vyššieho rozlíšenia. Nakrúcanie 4K videí v nekomprimovanom formáte je možné prostredníctvom HDMI výstupu cez externý rekordér. Stabilizácia videa je elektronická, no dá sa stabilizovať aj postprodukčne cez aplikáciu Sony.

Kompaktná kamera Sony RX0 II.

Zabudovaný mikrofón v kamere je v tichom prostredí prekvapivo dobrý a nechýba ani 3,5 mm vstup pre externý mikrofón, ktorý kvalitu záznamu ešte zvýši. Displej sa dá otočiť o plných 180 stupňov pre nakrúcanie selfie záberov. Profesionálni filmári by mohli oceniť, že sa dá spojiť a bezdrôtovo ovládať až 5 kamier RX0 II naraz cez sprievodnú mobilnú aplikáciu. V priebehu 3. Štvrťroka sa tento počet zvýši dokonca až na 50 kamier. K dispozícii je aj zariadenie Camera Central Box, ktoré umožní synchronizáciu 100 kamier cez káblové pripojenie.

Kompaktná kamera Sony RX0 II sa bude predávať v Európe od mája za maloobchodnú cenu 800 EUR, vrátane držiaka VCT-SGR1 Shooting Grip.

Kompaktná kamera Sony RX0 II.