Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lumix G95: Bezzrkadlový hybridný fotoaparát stvorený do terénu

Lumix G95: Bezzrkadlový hybridný fotoaparát stvorený do terénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic predstavila nový model bezzrkadlového fotoaparátu Lumix G95, ktorý je väčší a výkonnejší ako jeho predchodca G85. Hybridný fotoaparát je navrhnutý v robustnom prevedení pre použitie v teréne a disponuje duálnou stabilizáciou obrazu, rýchlym automatickým zaostrovaním a záznamom 4K videa.

Nový model Lumix G95 získal 20,3 megapixlový obrazový snímač Digital Live MOS a výrobca pre dosiahnutie ešte ostrejších obrazov vypustil low pass filter. Snímač spolupracuje s obrazovým procesorom Venus Engine. Táto kombinácia mu prináša schopnosti, ako je svetelná citlivosť ISO až do 25 600, kontinuálne snímanie 9 snímok za sekundu pre sériové snímanie 600 snímok v JPEG formáte alebo 30 snímok vo formáte RAW, spolu s rýchlym automatickým zaostrovaním.

Fotoaparát využíva automatické ostrenie kontrastných bodov za pomoci technológie Depth From Defocus od spoločnosti Panasonic, ktorá sleduje niekoľko obrázkov s rôznymi úrovňami ostrosti, porovnáva ich s aktuálnymi údajmi o objektíve a na základe toho vypočíta vzdialenosť objektu. Vďaka tomu môžu používatelia očakávať rýchlosť automatického zaostrovania približne za 0,07 sekundy.

Nová G95-ťka tiež využíva kombináciu dvojosového optického systému stabilizácie obrazu s 5-osovou stabilizáciou tela pre kompenzáciu otrasov fotoaparátu pri snímaní fotografií a videí. Zahrnutím elektromagnetického pohonu do jednotky uzávierky sa podľa výrobcu nielenže znižuje otras spôsobený pohybom uzávierky, ale tiež sa minimalizuje aj jej zvuk. Fotografi tak môžu používať mechanickú uzávierku v tichom režime snímania tam, kde by sa normálne používala elektronická uzávierka.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G95.

Funkcia Post Focus prináša používateľom možnosť si po stlačení spúšte vybrať zaostrenú oblasť, zatiaľ čo funkcia Focus Stacking im umožňuje si nastaviť hĺbky ostrosti aj po nasnímaní záberu. Bezdrôtový prenos a diaľkové ovládanie zabezpečia technológie Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11n. Nechýba ani konektor pre pripojenie slúchadiel a konektor pre externý mikrofón.

Fotoaparát tie ponúka záznam videa v rozlíšení 4K (3 840 x 2 160 pixlov) pri rýchlosti až 30 snímok za sekundu, pričom cez rozhranie HDMI sa v reálnom čase dá prenášať obraz na externý monitor alebo rekordér v pomere 4 : 2 : 0 / 8-bit, zatiaľ čo sa video simultánne nahráva na SD kartu vo fotoaparáte. Znížením rozlíšenia na Full HD sa dajú snímať spomalené zábery pri rýchlosti 120 snímok za sekundu.

Kompozícia záberov sa dá vykonať s pomocou hľadáčika OLED Live s rozlíšením 2,36 miliónov bodov, ktorá má 100 percentné zorné pole, kontrast 10 000 : 1 a časové oneskorenie menej ako 0,01 sekundy. K dispozícii je tiež 3 palcový dotykový LCD displej. Lumix G95 je pritom odolné zariadenie s robustnou konštrukciou z horčíkovej zliatiny a s tesnením v každom spoji pre ochranu voči prachu a striekajúcej vode. Výrobca pridal tri nové tlačidlá pre nastavenie expozície, ISO a vyváženie bielej.

Nový bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G95 bude v predaji od mája za cenu 1199,99 dolárov.