Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Festival IXPO: Slovensko sa má čím pochváliť aj v oblasti technológií

Festival IXPO: Slovensko sa má čím pochváliť aj v oblasti technológií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový koncept technologického festivalu IXPO ponúkol nielen zaujímavé technológie zo zahraničia a zo Slovenska, ale dotkol sa aj mnohých pálčivých tém dneška. Návštevníci sa mohli dozvedieť o renesancii ľudského druhu v podaní kyborga, nazrieť do alternatívneho sveta kryptoanarchie ale takisto sa zoznámiť aj so zdigitalizovaným kultúrnym dedičstvom Slovenska. Prvý ročník zážitkového festivalu navštívilo celkovo viac ako 15 000 návštevníkov.

Počas uplynulého víkendu sa v Bratislave uskutočnil prvý ročník technologického festivalu IXPO, ktorý dal možnosť prezentovať to najzaujímavejšie, čo prinášajú technológie dneška takmer 60 vystavovateľom a viac ako 100 odborníkom v rôznych oblastiach. Podujatie počas troch dní navštívilo viac ako 15 000 ľudí.

„Potvrdilo sa nám, že Slováci milujú technológie a zaujíma ich, ako menia náš svet okolo. Najväčšiu radosť máme z toho, že sa nám podarilo naplniť našu misiu a vytvoriť technologické podujatie s festivalovou atmosférou vďaka tomu, že na IXPO ste mohli stretnúť celé rodiny,“ hovorí organizátor podujatia Matej Drlička z Viva Events.

Návštevníci čakali na otvorenie festivalu v radoch

Podujatie navštívil aj premiér Peter Pellegrini

Najväčší záujem pútali svetové osobnosti ako americký odborník na bezpečnostnú politiku a umelú inteligenciu Jay Tuck, ktorý svoj príspevok uviedol tým, že návštevníkov festivalu prišiel vydesiť, aby ich vytrhol z letargie a začali sa zaujímať o svet okolo a to, ako sa mení.

„Umelá inteligencia má výpočtovú silu tisícky ľudských mozgov, je stotisíckrát rýchlejšia s miliónkrát väčšou pamäťou ako človek. V mnohých ohľadoch je už dnes nadradená ľudskej mysli – nenápadne ale intenzívne sa stáva súčasťou nášho každodenného života a preberá zodpovednosť v manažmente, v medicíne, vo farmárčení, v globálnych finančných operáciách, ale aj v oblasti zbrojného priemyslu,“ tvrdí Jay Tuck, ktorý zároveň vyzýva, aby ľudia nespohodlneli a neprenechali kontrolu nad svojím životom iným a zaujímali o to, ako vlády nakladajú s technológiami.

Americký bezpečnostný poradca Jay Tuck prišiel návštevníkov IXPO vystrašiť

Humanodidný robot Pepper bol hviezdou festivalu

Jednou z najväčších hviezd festivalu bol aj katalánsky umelec a kyborg Neil Harbisson, ktorý prišiel na Slovensko s myšlienkou renesancie ľudského druhu.

„Prepájanie ľudí s technológiami v sebe nesie istý enviromentálny aspekt. Ak človek splynie s technológiou, v skutočnosti ho to dokáže viac priblížiť prírode a iným živočíšnym druhom, nie k strojom. Umožní mu to získať zmysly, ktoré majú iné druhy a nadviazať s nimi hlbšie spojenie. Aj preto by sme mali začať viac uvažovať o pretváraní seba a prestať sa toľko snažiť pretvoriť planétu. Ak by sme napríklad všetci mali schopnosť nočného videnia, nepotrebovali by sme vytvárať umelé osvetlenie a míňať energiu. V noci by bola tma, ale my by sme sa aj tak videli. Pre životné prostredie by to bola určite úľava,“ vysvetľuje Neil Harbisson.

Neil Harbisson prišiel na IXPO s témou renesancie ľudského druhu

Návštevníci sa mohli poprechádzať aj po mesiaci vo vortexovom tuneli

Návštevníci na IXPO našli okrem robotov, virtuálnej reality či umelej inteligencie aj koncept smart mesta budúcnosti či virtuálne medicínske laboratórium. Lákavým bol aj svet kryptoanarchie Paralelnej polis, ktorá na svojom pódiu otvorila viacero tabuizovaných tém ako vplyv technológií na štátne systémy či vzdelávanie bez technológií. Technológie prenikli aj do knižného sveta na pódiu Martinusu, kde sa odborníci bližšie pozreli na budúcnosť tlačených kníh a ich technologických konkurentov v podobe čítačiek, kindlov či iných mobilných zariadení.

Predstavenie plánovaného prvého mrakodrapu v Bratislave

Gamingová zóna na IXPO bola najväčšou na Slovensku

Veľký ohlas a záujem verejnosti pútala aj expozícia Národného osvetového centra v spolupráci so Slovenským národným múzeom k projektu zdigitalizovaného kultúrneho dedičstva Slovakiana či pódium Slovenskej akadémie vied, ktorá chcela účasťou na festivale priblížiť svoju vedeckú činnosť bežným ľuďom.

Prvý ročník technologického festivalu považujú organizátori aj vystavovatelia za úspech. „Od návštevníkov a partnerov festivalu sme dostali množstvo pozitívnych reakcií, čo nás motivuje pokračovať ďalej. Môžem potvrdiť, že už teraz uvažujeme nad tým, ako budúci rok prekonať túto vysoko nastavenú latku, ale technologický pokrok ide dopredu míľovými krokmi, takže stále tu bude niečo nové a nevídané,“ prezradil Matej Drlička o plánoch s festivalom IXPO v budúcnosti.

Mnohí vystavovatelia využili na prezentáciu či gaming virtuálnu realitu

Najväčší nápor návštevníkov zažilo IXPO v sobotu (na foto Neil Harbisson počas prednášky)

(Zdroj: Tlačová správa IXPO)