Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malá akčná kamera Stacam má vlastný mechanický stabilizátor obrazu

Malá akčná kamera Stacam má vlastný mechanický stabilizátor obrazu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak chcete mať stabilný obraz aj pri snímaní z akčnej kamery, môžete použiť rôzne ovládacie rukoväte s mechanickým vyvažovaním. No nová akčná kamera Stacam sa môže pochváliť vlastným systémom mechanickej stabilizácie obrazu, čo používateľom umožní pohodlnejšie snímanie adrenalínových videí.

Niektoré smartfóny či akčné kamery prinášajú obmedzenú schopnosť vstavanej digitálnej stabilizácie obrazu. Robí sa to zvyčajne tak, že kamera mierne priblíži snímaný záber, čím sa zníži jeho ostrosť. Existujú však externé mechanické stabilizátory obrazu, ktoré sú síce masívnejšie, ale ich zložitejší systém vyvažovania nemá tento problém, pretože pre kompenzáciu otrasov sa jednoducho pohybuje s celou kamerou.

Vývojári z Hongkongu však vyvinuli malú akčnú kameru s názvom Stacam, ktorá dostala do výbavy vlastný mechanický stabilizátor obrazu. Ten je zabudovaný v malej kocke pod optikou kamery. Používatelia potom môžu túto kocku pripevniť ku GoPro kompatibilným držiakom na prilbu, riadidlá, hrudník alebo čokoľvek iné, z čoho chcú snímať videá v rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu.

Akčná kamera Stacam s vlastným mechanickým stabilizátorom obrazu.

Pre zmenu nastavení kamery a diaľkové ovládanie cez Wi-Fi pripojenie poslúži sprievodná mobilná aplikácia pre operačné systémy iOS a Android. Okrem videa v normálnej rýchlosti zvláda kamera nakrúcať i spomalené videá v rozlíšení 1080p pri rýchlosti 120 snímok za sekundu. K dispozícii je tiež režim pre snímanie časozberných videí a samozrejme nechýba ani možnosť ukladania statických fotografií v rozlíšení 12 megapixlov. Videá vo formáte MP4 sa ukladajú na SD kartu s maximálnou kapacitou 128 GB.

Akčná kamera Stacam s vlastným mechanickým stabilizátorom obrazu.

Zabudovaná batéria má vydrž približne dve hodiny nakrúcania videí. Do plnej kapacity sa nabije v priebehu hodiny. K výbave kamery Stacam patrí i číre akrylové puzdro, ktoré poskytne kamere vodotesnosť do maximálnej hĺbky 40 metrov.

Akčná kamera Stacam s integrovaným mechanickým stabilizátorom obrazu je k dispozícii prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za cenu 99 dolárov. V prípade, že sa podarí vyzbierať dostatok finančných prostriedkov a všetko pôjde podľa plánov vývojárov, prvé kusy by mali byť distribuované v septembri tohto roka.

Akčná kamera Stacam s vlastným mechanickým stabilizátorom obrazu.