Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 101

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Aj vám sa ráno vstáva tak, žeby ste si hneď opäť radšej ľahli? Zlý, nestabilný a plytký spánok dnes trápi mnoho ľudí. Šťastný ten, kto zaspí do minúty a budí sa až ráno. A viete, že tým šťastným môžete byť aj vy? Podľa vedcov je totiž všetko v mozgu a tak sa skupina vývojárov, na základe pomoci od vedcov, rozhodla spánok ľudí zlepšiť. Používa pritom zaujímavé zariadenie.

Zariadenie URGOnight je navrhnuté pre zlepšenie spánku nositeľa, prostredníctvom tréningu jeho mozgu, s použitím zabudovaného elektro-encefalografu. Ten sleduje určitý druh mozgovej činnosti v reálnom čase. Pomocou rôznych pravidelných cvičení sa používateľ môže naučiť lepšie ovládať svoj rytmus mozgových vĺn a vyvolať tak hlbokú relaxáciu. V konečnom dôsledku to môže prispieť k rýchlejšiemu zaspávaniu a k hlbšiemu spánku cez noc, bez častého prebúdzania. Výhodou zariadenia URGOnight je aj to, že slúži ako tréningová pomôcka, takže používateľ ho nemusí nosiť v posteli počas spánku.

Hoci žijeme v globálnej ekonomike, nie každý dokáže efektívne komunikovať vo viacerých jazykoch, najmä ak ide o odborné pracovné témy. Pomôcť by však mohol nástroj Zoi Meet pre rozpoznávanie reči a prekladanie do iných jazykov. Stačí sa prihlásiť do systému a zadať PIN kód, pre prístup účastníkov porady, do webového rozhrania. Systém potom v reálnom čase prekladá slová hovorcu do titulkov. Tie sa dajú sledovať na ľubovoľných zariadeniach, a to až v troch jazykoch na jednej obrazovke. Zoi Meet navyše ukladá audio aj textový záznam zo stretnutia pre neskoršie vyhľadávanie dôležitých tém.

Čelová lampa Carbi využíva technológiu vzdialeného fosforu pre odstránenie takzvaného tunelového efektu svietenia. Tá funguje tak, že ultrafialové LED svetlo osvetlí prekrývajúci panel pokrytý fosforom. Panel potom fluoreskuje a vydáva široký rovnomerný lúč viditeľného bieleho svetla s maximálnou svietivosťou až 1 500 lúmenov. Carbi zvládne svietiť do vzdialenosti až 150 metrov a šírka svetla dosahuje až 210 stupňov. Čelová lampa je odolná voči nárazom a pádom z výšky 5 metrov. Súčasťou výbavy je neoprénová čelenka, držiak na prilbu a pružný držiak na bicykel.

Vodotesné puzdro GDome Mobile je navrhnuté pre vytvorenie záberov, ktoré sú snímané z polovice nad hladinou vody a z polovice pod ňou, a to prostredníctvom akéhokoľvek smartfónu s uhlopriečkou do 6,5 palca. Ten sa pevne vloží do penovej vložky a jeho displej je viditeľný a citlivý na dotyk cez priehľadnú membránu na zadnej strane puzdra. Druhá strana pozostáva z priehľadnej akrylovej kopule, v ktorej je dostatok miesta pre pripojenie rôznych filtrov alebo objektívov k fotoaparátu smartfónu. Na vonkajšej strane puzdra sú montážne body pre uchytenie svetla, akčnej kamery či iného príslušenstva.