Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Retro kompaktná bezzrkadlovka Fujifilm X-A7 nastupuje v plnej sile

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Fujifilm oznámila nástupcu minuloročného bezzrkadlového fotoaparátu X-A5. Novinka s označením X-A7 si zachovala typický retro dizajn série X, no získala úplne nový obrazový snímač a vývojári vylepšili aj rýchlosť fotoaparátu, spolu so schopnosťami výklopného kĺbového dotykového displeja.

Nový bezzrkadlový fotoaparát X-A7 je postavený na novo vyvinutom 24,2 megapixelovom CMOS obrazovom snímači vo formáte APS-C (23,5 x 15,7 mm), ktorý má až 8,5-násobne viac pixelov fázovej detekcie, ako ten použitý v predchádzajúcom modeli fotoaparátu X-A5. Vylepšenia sa dočkali algoritmy automatického zaostrovania a detekcie tváre, čím sa zvýšila ich rýchlosť. Vyššia rýchlosť načítania údajov sľubuje plynulé nakrúcanie videí v rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. To znamená, že tvorcovia videí by mali vidieť oveľa menší efekt rolovania uzávierky počas pohybu s fotoaparátom alebo pri sledovaní rýchlo sa pohybujúcich objektov.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-A7.

Schopnosti kontinuálneho snímania zostali rovnaké ako predtým, teda konrétne 6 snímok za sekundu. Citlivosť ISO má štandardný rozsah 200 až 12 800, no dá sa rozšíriť na hodnoty od 100 do 51 000. Fujifilm tak sľubuje vylepšenie oproti predchádzajúcemu modelu počas fotografovania v horších svetelných podmienkach.

Na zadnej strane fotoaparátu X-A7 debutuje 3,5 palcový dotykový LCD displej s pomerom strán 16 : 9. Ten umožňuje ovládať a nastavovať funkcie fotoaparátu dotykom alebo potiahnutím prsta po displeji. Jeho kĺb umožní ľahkú manipuláciu a natočenie do rôznych uhlov pre získanie lepšieho záberu. Displej sa samozrejme dá preklopiť dopredu pre snímanie selfie záberov. Zabudovaná technológia Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11n zaistí bezdrôtové ovládanie a prenos údajov. Veľké súbory sa dajú prenášať aj cez port USB-C. K dispozícii je tiež konektor HDMI a konektor pre pripojenie externého mikrofónu.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-A7.

Fotoaparát má rozmery 119 x 67,7 x 41,1 mm a jeho telo váži 320 gramov, s dodávaným objektívom sa váha vyšplhá na 455 gramov. Lítium-iónová batéria by mala na jedno nabitie poskytnúť dostatok energie pre nasnímanie 440 fotografií alebo nakrútenie 55 minút 4K videa.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-A7 spolu s objektívom OIS PZ Fujinon XC15-45 mm F3,5-5,6 bude k dispozícii od 24. októbra za cenu 699,95 dolárov.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-A7.

Bezzrkadlový fotoaparát Fujifilm X-A7.