Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 105

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 9. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Pri cestovaní lietadlom zrejme nejedného pasažiera znechutí dlhý rad ľudí, ktorí čakajú na odovzdanie svojej batožiny. Aj preto sa rozhodla jedna letecká spoločnosť túto situáciu riešiť. A výsledok? Nasadila na to technológiu, ktorá čas čakania výrazne skrátila.

Spoločnosť British Airways chce cestujúcim skrátiť čas na čakanie odbavenia batožiny na letiskách, a preto vytvorila elektronické batožinové visačky s TAG. Tie majú digitálny displej, ktorý zobrazí potrebné informácie o lete. Prenos údajov zabezpečia technológie RFID a Bluetooh LE. Každá z visačiek TAG môže byť pritom použitá viac ako 3 000 krát a vďaka nim sa môže odbavenie batožiny pri pulte skrátiť len na niekoľko sekúnd.

Systém Kat Loco sa skladá z troch malých senzorov. Jeden si používateľ pripevní za opasok, zatiaľ čo menšie dva na popruhoch si nasadí na členky. V kombinácii s VR okuliarmi a dvomi ručnými ovládačmi sa tak dajú sledovať pohyby takmer celého tela hráča a systém ich prenesie do virtuálnej reality. Pohybuje sa kráčaním na mieste, no pre prekonanie dlhých vzdialeností vo virtuálnom svete stačí aktivovať režim tempomatu tak, že hráč stojí s jednou nohou opretou na päte. Herná postava zatáča otáčaním bokmi a používateľ sa môže pokojne obzerať okolo seba bez zmeny smeru, ktorým ide.

Bezdrôtová Bluetooth klávesnica Click&Touch má dva odlišné režimy prevádzky, ktoré sa aktivujú automaticky, v závislosti od správania používateľa. V režime Type sa správa rovnako ako normálna klávesnica. V režime Touch dokážu senzory a mikroovládače, integrované v jednotlivých klávesoch, zaregistrovať dotyky a ťahy prstom používateľa. Vďaka tomu sa môže veľká oblasť klávesnice zmeniť na trackpad, so všetkými funkciami a pohybovými skratkami, na aké sú používatelia zvyknutí z bežných trackpadov.

Prenosný monitor Blade X, s uhlopriečkou 15,6 palca, môže poslúžiť ako druhá obrazovka k notebooku, tabletu alebo smarfónu. V časti svojho dotykového displeja má hrúbku len 4,5 milimetra a spolu so skladacím stojanom váži len 860 gramov. Univerzálny stojan poskytuje štyri režimy použitia obrazovky: horizontálne s nastaviteľným uhlom, vertikálne v režime na výšku, v režime ako tablet s použitím stojana ako podložky alebo v režime pre držanie v ruke. V stojane sú stereofónne reproduktory, batéria, konektor pre slúchadlá, dva USB-C porty, dva Micro-USB porty a jeden HDMI konektor. Prenosný monitor Blade X je k dispozícii vo verziách s Full HD alebo so 4K displejom.

Prenosný pracovný stolík DeskView má formu poličky, ktorá sa dá rýchlo a ľahko osadiť na sklo okna alebo na akýkoľvek iný plochý a neporézny povrch. Je to možné prostredníctvom dvoch ručne ovládaných prísaviek, ktoré sú umiestnené na jeho spodnej strane. Stolík DeskView má nosnosť až 18 kilogramov a jeho plocha s rozmermi približne 63 x 30 centimetrov je postačujúca pre uloženie väčšieho notebooku s nejakým tým pracovným miestom okolo neho. Doska stolíka je vyrobená z bieleho alebo z číreho akrylu a na výber je aj verzia v štýlovom prírodnom bambuse. K dispozícii je aj príslušenstvo v podobe stojana na notebook, ktorý ho udrží nad pracovnou plochou stolíka.