Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 106

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Na bežné cyklopočítače, či už v kolobežkách alebo bicykloch, sme si už akosi zvykli. Ľudia sú dnes hladní po informáciách, koľko kilometrov počas svojej jazdy prešli, akou išli priemernou rýchlosťou a prípadne koľko kalórií pritom spálili. No vedeli ste, že si môžete merať aj to, koľko času ste na bicykli strávili pri skákaní do vzduchu, ako vám to išlo v zákrutách a tiež prevýšenia? Na svete je totiž systém, ktorý pre vás všetko zisťuje.

Monitorovací systém pre horské bicykle TrialSense má v sebe zabudovanú 9-osovú inerciálnu meraciu jednotku, ktorá je schopná sledovať pohyb bicykla až 100 krát za sekundu. Po jazde si cyklista môže v sprievodnej mobilnej aplikácii prezrieť nielen trasu, vzdialenosť, priemerné informácie o rýchlosti a nadmorskej výške, ale aj ďalšie metriky, ako je čas strávený skokmi vo vzduchu, dĺžku skokov, vplyv na dopad či rýchlosť v zákrutách. Senzor TrialSense deteguje aj to, či nedošlo k nehode. Pokiaľ jazdec nie je pri vedomí a nezastaví aplikáciu, tá pošle núdzové oznámenie na vopred určený zoznam kontaktov.

Robot UX-1 má tvar gule a je špeciálne navrhnutý pre autonómne vizuálne mapovanie zaplavených štôlní v opustených európskych baniach. Trojrozmerné digitálne mapy tohto prostredia je schopný vytvárať prostredníctvom piatich kamier a rotujúcich laserových projektorov. Okrem toho je robot vybavený multispektrálnou kamerou, detektorom gama žiarenia a systémom pre odber vzoriek vody. Tieto technológie budú použité na vyhľadávanie zvyšných usadením minerálov. Ak ich robot nájde počas prieskumu dostatok, voda zo zaplavenej bane by sa odčerpala, aby sa mohla opäť spustiť ťažba.

Keď sú záchranári, plavčíci, upozornení na plavca v ťažkostiach, čas hrá kritickú rolu. Rýchlo zasiahnuť by im mohla pomôcť záchranná motorizovaná bójka Dolphin 1. Stačí, ak ju záchranár z pevniny hodí do vody, a potom ju pomocou diaľkového ovládača aktivuje a nasmeruje k plavcovi v núdzi. Dosah bezdrôtového signálu je až 500 metrov. Maximálna rýchlosť bójky je 15 km / h a batéria vydrží približne 30 minút na jedno nabitie. Záchranná bójka Doplhin 1 je dostatočne veľká na to, aby na nej mohol ležať vyčerpaný plavec, ktorý sa môže držať za rukoväte alebo natiahnuté laná po jej okrajoch.

Tretia generácia ručného stabilizátora Osmo Mobile z dielne čínskeho výrobcu DJI umožní používateľom, vďaka svojej váhe, len 405 gramov, ľahko manipulovať so smartfónom v troch osiach pri snímaní statických záberov alebo videí. Okrem štandardných ovládacích prvkov pribudol nový režim Quick Roll, ktorý rýchlo zmení orientáciu upevneného smartfónu z výšky na šírku a naopak, a to bez toho, aby sa musel vyberať z držiaku. Na rukoväti je k dispozícii aj špeciálny kolískový ovládač pre priblíženie alebo oddialenie záberu. Ak sa Osmo Mobile 3 nepoužíva, dá sa poskladať do kompaktného tvaru pre jeho pohodlnejšie prenášanie v batohu alebo dokonca vo vrecku nohavíc.

Existujú takzvané monofiny, čiže plutvy na nohy pre plavcov. Monofin s názvom Amphi sa však od ostatných líši tým, že si od podvodných skútrov požičal elektrický pohon. Batéria s elektromotorom je pritom umiestnená v strede flexibilnej sklolaminátovej plutvy. Integrovaný senzor počas plávania deteguje každý záber nôh plavca a reaguje naň spustením motora, ktorý záberu poskytne dodatočný pohon. Používateľ si pred plávaním môže cez mobilnú aplikáciu nastaviť, ako bude záber silný, čo je potrebné pre aktiváciu motora. Meniť môže aj čas toho, ako dlho má byť elektrická asistencia aktivovaná.