Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Domáce spotrebiče z dielne LG zarezonovali svojimi praktickými funkciami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj vy by ste od svojej chladničky potrebovali viac? Alebo radšej menej? Áno, menej elektrickej energie pri spotrebe. Najhoršie to majú tí, ktorí často pozerajú do vnútra chladničky, hľadajú svoju maškrtu a samozrejme pritom otvárajú dvere spotrebiča. Chlad uniká a kompresor sa môže zblázniť.

Čo by ste však povedali na to, ak boli dvere priehľadné? Rovnaká myšlienka napadla aj juhokórejských vývojárom a na svete je chladnička s mrazničkou, ktorá si okrem toho prináša aj ďalšie inovácie.

Srdcom všetkých modelov kombinovaných dvojdverových chladničiek a štvordverových chladničiek amerického typu, od LG, je lineárny invertorový kompresor. Ten sa vyznačuje spoľahlivou konštrukciou a zaujme aj svojimi schopnosťami.

„Nielenže dlho vydrží, je tichý, má minimum vibrácií, ale dokáže aj pracovať v ďaleko väčšej variabilite rýchlostí ako iné kompresory a tým pádom ideálne chladí tú chladničku. Keď potrebujete, aby rýchlo chladil, začne veľmi rýchlo pracovať. Na druhej strane, keď tú chladničku dlho neotvárate, je zatvorená alebo v nejakom prázdninovom režime, tak ide veľmi pomaly a úsporne,“ vysvetľuje pán Aleš Hrubý, produktový špecialista, LG Electronics.

Aby zostali potraviny čo najdlhšie čerstvé, zabraňuje technológia Linear Cooling kolísaniu teploty v chladničke. No a o rozšírenie prúdenia chladného vzduchu sa zasa postará technológia Door Cooling+ .

„Znamená to, že obnova chladného vzduchu už nie je len zo zadnej časti, ale v podstate ide aj z prednej časti, zhora od dverí. Takže obnova chladu je ďaleko rovnomernejšia a rýchlejšia.“

Nový model štvordverovej chladničky, ktorý sa vďaka svojej zmenšenej šírke, 835 milimetrov, dokáže vtesnať aj do menších kuchýň, zaujme i pravými horným dverami. Prinášajú si totiž technológiu, ktorá pomáha zredukovať únik chladného vzduchu.

„Aby ste nemuseli otvárať priestor chladničky úplne celý, tak stačí použiť Door-in-Door. Otvoríte v podstate len jednu štvrtinu a dostanete sa k potravinám, ktoré máte uložené vlastne v dverách tej chladničky, a ktoré väčšinou najčastejšie používate.“

Okrem toho je do dvier Door-in-Door vložený panel InstaView, vyrobený z dymového zrkadlového skla. Stačí však dvakrát poklepať prstom na panel a rozsvieti sa svetlo vo vnútri chladničky, ktoré odhalí jej obsah aj bez nutnosti otvárania dvier. Na modeli s dotykovým displejom sa dajú dokonca zanechať písané či kreslené odkazy pre členov rodiny.

Najdôležitejšou technológiou v práčkach z juhokórejskej dielne zostal motor Direct Drive. Ten je priamo napojený na bubon a nemá žiadny remeň. Táto pomerne spoľahlivá a efektívna technológia je dokonca už aj inteligentná.

„Pozná, či tam dáte napríklad iba 6 tričiek alebo či tam dáte 6 tričiek, k tomu prihodíte jedny džínsy a jednu mikinu. Na základe vlastne odporu na motor tej práčky dokáže vyhodnotiť, aká bielizeň tam je a podľa toho prispôsobiť optimálne ten prací program a nastaviť optimálne pracie pohyby.“

Nie vždy sa však v domácnosti nájde dosť špinavej bielizne na zaplnenie veľkej práčky, prípadne sa človek rozhodne oprať iba jemnú bielizeň. Preto vývojári spojili bežnú práčku s prídavnou mini práčkou pre 2kg bielizne, ktorá je v spodnej časti.

„Môže tam dať aj veci, ktoré sa musia prať v ruke. Ona dokáže ten pohyb prania v ruke výborne simulovať a tú bielizeň vám vôbec nepoškodí. Najväčšia výhoda je, že tá malá práčka je zhruba o 80 percent úspornejšia ako tá veľká.“

K práčke sa môže zísť aj sušička bielizne, s technológiou duálneho invertorového tepelného čerpadla, ktoré dokáže prispôsobiť rýchlosť práce počas sušenia.

„Keď tá sušička deteguje, že suší rýchlo, je tam vysoká teplota a je tam nejaká jemná bielizeň, ona spomalí, aby tú bielizeň nezničila. Naopak, keď tam máte odolnú tkaninu, môžete sušiť rýchlejšie,“ uzatvára pán Aleš Hrubý, produktový špecialista, LG Electronics.

Základom spotrebičov pre inteligentnú domácnosť je aj mobilná aplikácia, ktorá používateľom umožní spotrebiče ovládať a kontrolovať. Navyše, vďaka umelej inteligencii ThinQ, môžu spotrebiče aj vzájomne spolupracovať. Biela technika z dielne LG je tak naozaj nabitá inovatívnymi technológiami, ktoré sú prispôsobené modernému životnému štýlu.