Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 108

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Podhustená pneumatika prekvapila už nejedného šoféra. Určite je dobré, ak si to všimnete ešte pred jazdou. Okrem toho, že jej dofúkaním znížite spotrebu, tak zlepšíte aj jazdné vlastnosti a bezpečnosť. No čo ak po ruke práve nič nemáte? Nejaký veľký kompresor, prípadne cestu na čerpaciu stanicu, či okolo pneuservisu. Pomôcť by mohlo ale malé zariadenie, ktorého dĺžka nie je ani 21 centimetrov.

Miniatúrny vzduchový kompresor Norshire má elegantné trubicové telo s priemerom 40 milimetrov, ktoré na dĺžku meria len 208 milimetrov. Napriek svojim kompaktným rozmerom však dokáže nahustiť čokoľvek, od basketbalovej lopty až po pneumatiku bicykla či dokonca automobilu. Kompresor Norshire Mini je vybavený dotykovými tlačidlami a meračom tlaku, ktorý na OLED displeji zobrazí okamžitý tlak v jednotkách bar, psi, kpa a mpa. Po dosiahnutí požadovaného tlaku sa vzduchový kompresor automaticky vypne. Má v sebe zabudovaný aj termostat, ktorý reguluje otáčky chladiaceho ventilátora.

Okuliare Norm Glasses vyzerajú na prvý pohľad ako klasické slnečné okuliare. No vývojárom sa podarilo do ich rámu zakomponovať technológie pre zobrazenie rozšírenej reality. Vďaka tomu dokážu pred oči používateľa premietať rôzne informácie zo spárovaného smartfónu. Či sú to už textové správy, emaily, webové stránky, sociálne média, videá, navigačné pokyny a mnohé ďalšie. Do prednej časti rámu sa zmestila kamera pre snímanie z pohľadu používateľa a po bokoch sú v blízkosti uší integrované reproduktory. Funkcie rozšírenej reality sa dajú ovládať pomocou hlasových povelov, dotykovou plochou na ráme, aplikáciou v smartfóne alebo gestami hlavy.

V rušnom bare sa často stáva, že sa pri barovom pulte niekto predbehne a dostane drink skôr ako niekto, kto na neho čaká už dlhšie. Barmanom by však mohol pri rozhodovaní pomôcť systém rozpoznávania tvárí A.I. Bar. Ten skenuje tváre ľudí, ktorí sa priblížia k barovému pultu a na displeji za barom zobrazí videoprenos s pridelenými poradovými číslami nad ich hlavami. Barman vidí rovnaký prenos na menšom displeji tabletu a môže tak spravodlivejšie obslúžiť čakajúcich ľudí. Navyše, ak systém rozpoznávania tvárí určí, že človek vo virtuálnej rade vyzerá mladšie, ako je povolená veková hranica, barman ho môže vyzvať, aby predložil svoj doklad totožnosti.

Vedcom z univerzity Carnegie Mellon sa podarilo prostredníctvom 3D biotlače vytvoriť kompletné časti srdca, ktoré v niektorých prípadoch fungovali podobne ako časti skutočného ľudského srdca. Použili pritom špeciálny hydrogél, ktorý fungoval ako dočasná podporná konštrukcia pre ukladanie proteínu kolagénu, vrstvu po vrstve, počas 3D tlače. Po skončení sa gél zahrial a rozpustil, takže zostala len pevná kolagénová štruktúra. Vedci pridali aj bunky srdcového svalu a na základe MRI snímok ľudského srdca vytvorili krvné cievy, srdcové chlopne, ktoré sa otvárajú a zatvárajú, a srdcové komory, ktoré sa sťahujú.