Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 109

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Mnohé moderné gazdinky si zvykli na rýchly život a v takom tempe často zabúdajú aj na starostlivosť o kvety. Čo si budeme hovoriť, my muži im v tom veľmi nepomôžeme, aj keď sa medzi nami nájde pár výnimiek. No pomôcť im môžu opäť technológie. Vďaka nim totiž dostali kvety svoj spôsob, ako s vami dokážu komunikovať a povedia vám, čo im práve vadí.

Kvetináč Lua prináša moderný a zábavný spôsob pripomenutia toho, že izbová rastlina potrebuje poliať. Na jeho prednej strane sa totiž nachádza 2,4 palcový LCD displej, ktorý zobrazí rôzne animované tváre. Ak klesne vlhkosť v pôde pod definovanú hranicu, objaví sa na displeji smädná tvár. Chorá tvár naznačí, že to používateľ naopak s polievaním prehnal. Ak rastlina vyžaduje viac svetla, zobrazí sa tvár v podobe usmievajúceho sa upíra. Na displeji sa zobrazujú aj ďalšie tváre, vrátane šťastnej, žmurkajúcej či unavenej. Všetky animácie vychádzajú z údajov získaných senzormi, ktoré sú integrované v kvetináči.

Kamerový systém PetNow je navrhnutý pre majiteľov psov, ktorí chcú spoznať svet z perspektívy svojho štvornohého miláčika. Jeho základom je ľahký a priedušný postroj, na ktorý sa pripevní samotná videokamera. Tá sa cez Wi-Fi pripojenie spojí so sprievodnou mobilnou aplikáciou. Okrem zaujímavých videí z dobrodružstiev vášho psa poslúži kamera aj pre sledovanie toho, čo domáci maznáčik vyvádza, ak nie ste doma. Živý videozáznam je v aplikácii vysielaný v rozlíšení 1080p a k dispozícii je aj režim nočného videnia. Používateľ môže cez obojsmerný zvukový systém na diaľku rozprávať na svojho psa a upokojiť ho.

Okuliare pre zobrazenie rozšírenej reality DreamGlass Air dokážu do reálneho prostredia, niekoľko metrov pred oči používateľa, premietnuť ekvivalent 200 palcovej obrazovky, v celkovom rozlíšení 2,5K, s obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Okuliare s váhou len 142 gramov sa dajú bezdrôtovo alebo káblovo prepojiť so smartfónom, tabletom, notebookom, počítačom či s hernou konzolou. Vďaka reflexnému viacvrstvovému sklu sú okuliare priehľadné, takže sa používateľ môže v prípade potreby zamerať na vonkajší svet. Aby sa oči príliš nenamáhali, obraz je premietaný tak, akoby visel vo vzdialenosti dvoch metrov od používateľa.

Elektrická kolobežka MiniFalcon je navrhnutá tak, aby sa v troch krokoch dala zložiť do kompaktného tvaru s rozmermi 60 x 23 x 15 centimetrov a uložila sa do vlastného batohu pre pohodlné prenášanie. Je to možné vďaka relatívne malej ploche na státie, teleskopickému stĺpiku s riadidlami, ktoré sa k nemu dajú sklopiť a sklopnému zadnému kolesu. Napriek nízkej váhe, 8,1 kilogramu, unesie kolobežka jazdca s hmotnosťou až 100 kilogramov. Elektromotor s výkonom 250 wattov umožní dosiahnutie maximálnu rýchlosť 25 km za hodinu a dojazd na jedno nabitie batérie je udávaný na približne 15 kilometrov.

Ručný stabilizátor Moza AirCross 2 má vyľahčené telo s hmotnosťou len 950 gramov. Napriek tomu dokáže stabilizovať obraz väčšiny DSLR a bezzrkadlových fotoaparátov s objektívmi, ktorých hmotnosť nepresiahne 3,2 kilogramu. Výklopný záves pritom poskytne plný prístup k zadnému displeju upevneného fotoaparátu. Používateľ má k dispozícii viaceré režimy, ako napríklad snímanie rýchlo sa pohybujúcich objektov, vytváranie časozberných záberov a videí, či panoramatické snímanie. Prepojením so smartfónom sa dá stabilizátor nastaviť tak, aby napodobňoval pohyby smartfónu pre diaľkové ovládanie bez použitia rúk.